Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Proljetna duhovna obnova u Crikvenici – “Hodati poput Isusa”

Od 14. do 18. travnja, 2014, održala se duhovna obnova u Crikvenici, u Life centru, u organizaciji Kristove crkve – Zagreb. Kao i uvijek, susret se održao u vrijeme proljetnih školskih praznika, tako da je bilo puno obitelji s djecom. Tema susreta je bila „Hodati poput Isusa“, a govorio nam je Bill Wilson, koji je radi ovog susreta došao iz Amerike. Svaku večer, od ponedjeljka do četvrtka Bill je održao niz predavanja sa sljedećim temama: „Slijediti poput Isusa“, Služiti poput Isusa“, Voljeti poput Isusa“ i Usredotočeni poput Isusa“. Prva tri predavanja bila su bazirana na evanđelju po Ivanu a zadnje na poslanici Hebrejima 12,2: „Uprimo pogled u začetnika i završitelja vjere, u Isusa, koji namjesto određene mu radosti podnese križ ne mareći za sramotu te otada sjedi s desnu Božjeg prijestolja!” Tako je susret prigodno završio na Veliki petak s razmišljanjem o Isusovom djelu na križu.

Bill Wilson već je nekoliko puta, prethodnih godina, bio govornik na ovakvim susretima u Crikvenici. Završio je teologiju na Sveučilištu Abilene u Texasu, četrdeset godina služio je kao propovjednik u Njemačkoj, a trenutno živi sa svojom suprugom Deannom u Seattleu. Često putuje kao gost propovjednik na seminarima u Europi, Aziji i SAD-u. Mnogima se svidio njegov način propovijedanja da je duboke misli iz Božje riječi prenosio na jednostavan, praktičan i zanimljiv način. Bill ne samo da je dobar govornik, nego je ponizan i predan kršćanin, a tijekom susreta nakon svakog obroka moglo ga se naći u kuhinji kako pomaže brisati suđe. Mnogi bi se začudili da taj uvijek nasmiješeni gospodin, kojem su hobiji biciklizam i ronjenje, ima već sedamdeset godina. Bill puno putuje i svake godine po mjesec dana služi u sirotištu u Tajlandu, a nada se da će imati priliku opet doći na neki od naših proljetnih susreta u Crikvenici.

Duhovne obnove u Crikvenici započeo je, nedavno preminuli Mladen Jovanović još prije devetnaest godina. Mladen je bio propovjednik i jedan od osnivača Kristove crkve u Zagrebu, a napustio nas u jesen prošle godine, stoga smo susret započeli sa sjećanjem na njegovu službu i minutom šutnje, njemu u čast. Unatoč tom velikom gubitku za Kristovu crkvu u Zagrebu, Mladen je za sobom ostavio dobar tim, što se vidjelo i na ovom susretu. Svaki dan tekao je prema točno određenom rasporedu. Ujutro bi dan započeli s molitvom u sedam sati, koju je kao uvijek, predvodio brat Zvonko iz varaždinske crkve. Zatim nakon doručka, uslijedilo bi polusatno slavljenje te nakon toga bi se podijelili u manje grupe. Nakon svakog večernjeg predavanja, Bill bi za te jutarnje grupe, dao nekoliko pitanja za raspravu. Nakon toga slijedio bi ručak. Od završetka ručka do večere, od 13:00 do 18:30 sati, bilo je predviđeno slobodno vrijeme. Nakon večere, uslijedilo bi polusatno slavljenje te nakon toga predavanje i na kraju molitva. Za djecu je također bio predviđen program, koji se odvijao u vrijeme jutarnjih grupa. Na kraju susreta djeca su izložila svoje vrlo kreativne uratke. Na susretu je bilo oko stotinjak sudionika, od kojih dvadesetak djece.

Na susretu je vladala ugodna atmosfera, ljudi su bili opušteni, uživali u šetnjama uz more, zajedničkim druženjima te slavljenju Boga pjesmom. Pošto je hotel Life centar, tik uz more, mnogi su uživali samo sjedeći na balkonu svoje sobe ili u dvorištu hotela. Mnogima se svidjela dobro odmjerena kombinacija duhovnih poruka i predavanja s dovoljno slobodnog vremena za odmor i šetnju. Ove godine, posebno je bilo dojmljivo vrijeme slavljenja, koje su vodile tri skupine: grupa iz Kristove crkve u Zagrebu, Varaždinu i grupa iz Vukovara. Zadnji dan, po zadovoljnim i odmorenim licima te veselom žamoru, vidjelo sa da je ovogodišnja duhovna obnova bila uspješna. Kristove crkve vas pozivaju da se i vi iduće godine pridružite ovom susretu jer su svi dobrodošli!

Iva Đaković, Kristova crkva, Zagreb

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher