Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Progonstvo kršćana širom svijeta

(Foto: glas-koncila.hr)

Mediji počinju polako zapažati ono što se već mnogo godina događa, a to je progonstvo i diskriminacija kršćana širom svijeta. Prenose se informacije organizacije „Open Doors“, koja se od 1955. zauzima za kršćane progonjene širom svijeta, te se objavljuje godišnji indeks o progonima u svijetu po pojedinim zemljama. Na toj listi prvo mjesto je zauzela Sjeverna Koreja, a prati ju osam islamskih zemalja. Širom svijeta 100 milijuna kršćana izloženo je progonima i diskriminaciji.

Okidač koji je probudio medije bila je smrtna presuda od 08. studenog 2010. u Pakistanu za Asiu Bibi zbog navodne uvrede proroka Muhameda, napad na jednu crkvenu zgradu u Bagdadu 31. listopada 2010., s 52 mrtva i napad u noći od 31. prosinca 2010. na 01. siječnja 2011. na jednu crkvu u Aleksandriji, s 21 mrtvim i 43 povrijeđena.

I danas bi Isusa Krista razapeli jer Njegova poruka ne odgovarala ljudima, bili oni kapitalisti, komunisti, cionisti ili islamisti. Isus svojim učenicima nije ništa drugo niti obećao. „Ako vas svijet mrzi,  znajte da je mene mrzio prije vas.“ (Ivan 15, 18)

U prva tri stoljeća kršćanstvo se širilo pod krvavim progonima, za razliku od islama koji se još za Muhamedova života proširio uglavnom ratovima i nasiljem. Naravno, sad ćeš, dragi čitatelju, postaviti pitanje križarskih ratova. Od njih se danas distanciraju svi kršćani, oni su stvar daleke prošlosti i nemaju ništa s porukom Isusa Krista o nenasilju. U onoj mjeri u kojoj se rat u Iraku vodio radi ljudskih prava i demokracije, u tolikoj mjeri su se i križarski ratovi vodili radi kršćanske vjere. Prije će biti da se radilo o snažnim političkim i gospodarskim interesima.

Vjerujemo da će nas nasilje potaknuti da ponovno razmišIjamo o Isusu Kristu, da Ga izvučemo iz neprikladnih ladica naših predrasuda i da otkrijemo mir kojega On donosi između Boga i ljudi. Isus nije bio vjerski fanatik, niti je težio za političkom moći, ništa nije posjedovao i nije bio nasilan. Unatoč tome više od ikoga utjecao je na povijest, a smrt na križu bila je Njegova najveća pobjeda! Tamo je pobijedio smrt i preuzeo našu krivicu.  Njegovim uskrsnućem pobjeda je bila dovršena i trijumfalna. Kroz Njegovu ljubav Bog može mržnju progonitelja i želju za osvetom kod progonjenih okrenuti na dobro ako se obrate Isusu Kristu. Također može i tebe, dragi čitatelju, osloboditi.

U 2014. godini najopasnije je biti kršćanin u ovih 10 zemalja:

1. Sjeverna Koreja
2. Somalija
3. Sirija
4. Irak
5. Afganistan
6. Saudijska Arabija
7. Maldivi
8. Pakistan
9. Iran
10. Jemen

Izvor: Soulsaver.hr/OpendoorsUSA/TheBlaze.com

(preuzeto sa www.samopismo.net )

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher