Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Priopćenje PEV-a o don Stojićevu istupu

U nedjelju 27. siječnja u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ gostovao je don Damir Stojić. U emisiji o zdravstvenom odgoju don Stojić, ne po prvi put, nije se uspio othrvati napasti omalovažavanja protestantskih crkava, niječući im puninu crkvenosti, proglašavajući ih ‘samo zajednicama’.

Iako je time samo iznio službeni stav Rimokatoličke crkve, iznenađuje i rastužuje što se to dogodilo svega dva dana po završetku svjetskog tjedna molitve za jedinstvo kršćana. I u Hrvatskoj su tih dana kao i u cijelome svijetu kršćani zajedno molili i tražili putove k sve većem jedinstvu. Paradoksalno je (da ne kažemo licemjerno) tražiti jedinstvo, a istovremeno podcjenjivati i omalovažavati drugoga. Tri su bile ključne riječi ovogodišnje molitve: pravednost, milosrđe i poniznost. Na to su nas pozvali starozavjetni prorok Mihej i marginalizirani, omalovaženi i podcijenjeni kršćani Indije. Nije trebalo proći dugo vremena da se don Stojić s visoka otrese na svoju braću i sestre iz protestantskih crkava i time padne na testu vjernosti biblijskoj poruci.

Onaj tko poznaje Pismo i silu Božju zna da je Isus po Duhu Svetome prisutan već i kad su dvojica ili trojica sabrana u njegovo ime. I to je već ‘punina crkvenosti’. Ona nije određena, ako ćemo vjerovati Isusu, bilo kojim ljudskim autoritetom već njegovim obećanjem.

Izražavamo zadovoljstvo što punina crkvenosti bilo koje vjerničke zajednice ne ovisi o stavovima i mišljenima don Stojića, pa ni o dokumentima II vatikanskog sabora, već o samome Gospodinu i vjeri onih koji se u njegovo ime okupljaju. II vatikanski sabor je odškrinuo ali, očito, još ne do kraj otvorio vrata, biblijskom razumijevanju tzv. odijeljene braće. Ne-katolici nisu polu-braća već prava braće i sestre jer smo svi djeca istoga Oca koji ne diskriminira svoju djecu.

Pozivamo i vodstva i članstvo ne-katoličkih crkava da ne niječu puninu crkvenosti rimokatoličkoj crkvi unatoč mnogim devijacijama od biblijskog nauka kao i proganjanjima ne-katolika tijekom povijesti. Ne dati mjesta obeshrabrenju ekumenskim nastojanjima unatoč nastupima poput don Stojićeva. Svaka ljudska zajednica je podložna pokvarljivosti i zato jedni druge trebamo obogaćivati vlastitim duhovnim iskustvom i opominjati jedni druge na vjernost Evanđelju: ‘Neka među vama ne bude suparništva ni umišljenosti, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe’, reći će Pavao, apostol naroda u poslanici Filipljanima.

Za predsjedništvo Protestantskog evanđeoskog vijeća
Giorgio Grlj                                                           mr.sc. Mladen Jovanović
Predsjednik                                                           Glavni tajnik

Zagreb, 30. siječnja 2013.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher