Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Prijem kod Predsjednika RH povodom Dana reformacije

Zagreb, 31. listopada 2014. (IBA) – Povodom Dana reformacije hrvatski je predsjednik dr. Ivo Josipović sa svojim savjetnicima za religijska pitanja primio predstavnike protestantskih i evanđeoskih crkava. Druga je to prigoda susreta s predsjednikom Republike Hrvatske, nakon onog 2012. godine.

U svom je pozdravu i čestitci predsjednik istaknuo važnost hrvatskih protestanata koji su dali svoj veliki doprinos cjelokupnoj hrvatskoj kulturi, posebno spomenuvši Matiju Vlačića Ilirika, Antuna Dalmatina i Stjepana Konzula Istranina. Hrvatska, iako je pristupom Europskoj uniji postala dijelom šire obitelji potpisavši mnoge dokumente, sada mora raditi na tome da ne padne ispod standarda koji se od nje očekuju u zaštiti i osiguranju ravnopravnosti svih njezinih građana, istaknuo je Predsjednik.

Svi vjernicima crkava koje baštine duh Reformacije, Predsjednik je čestitao 31. listopad, međunarodni Dan reformacije.

U razgovoru koji je uslijedio govorilo se o konačno razriješenom sporu između Vlade RH i triju crkava reformacijske baštine, posvećenosti Zagrebačkog sveučilišta osiguranju prostora za kvalitetniji rad Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik. Posebno je istaknuto zadovoljstvo što je novi Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koji je Hrvatski sabor donio na početkom listopada uzeo u obzir specifičnosti koje Crkve imaju i time olakšao njihovo djelovanje, te nekim drugim temama od zajedničkog interesa. Predsjednik je i inače dobro upoznat s djelovanjem protestantskih crkava jer je tijekom svog mandata posjetio veliku većinu njih, a pokazao je i ne malu ‘pastoralnu brigu’ za pojedine osobe koje je još kao profesor upoznao i omogućio im da se uvaže neke specifičnosti njihovih vjerskih uvjerenja.

Prisutni su predstavnici zahvalili Predsjedniku na pozivu, čestitkama i njegovoj posvećenosti brizi za ravnopravnost svih građana Republike Hrvatske bez obzira na njihovu nacionalnost, vjersko opredjeljenje ili neku drugu posebnost.

Dan reformacije

Foto: Ured Predsjednika RH

 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher