Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Predsjednik Republike primio predstavnike protestantskih crkava

Zagreb, 30. listopada 2012. – U povodu Dana reformacije predsjednik Republike prof. dr. sc. Ivo Josipović primio je u svom uredu na Pantovčaku predstavnike protestantskih crkava i protestantskih fakulteta u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo što po prvi put ima priliku čestitati Dan reformacije protestantskim crkvama i njihovim vjernicima koji su tijekom povijesti dali svoj nemali doprinos hrvatskome društvu. Iako nikad do kraja vrednovani i prešućivani, veliki su reformatori s naših područja doprinijeli ne samo vjeri već i kulturi hrvatskoga naroda. Posebno je naglasio da svaki čovjek i svaka vjernička zajednica imaju pravo svoju vjeru artikulirati i javno ispovijedati: ‘Hrvatska je po Ustavu i duhu zemlja vjerskih sloboda i u njoj svaka crkva i vjeroispovijest moraju imati jednak tretman.’

U razgovoru, predsjedniku je predstavljeno djelovanje nekoliko teoloških učilišta koja unatoč teškoćama s kojima se susreću u svom djelovanju, uspijevaju obrazovati ne samo službenike za potrebe svojih vjerskih zajednica već i druge zainteresirane studente. Tako je Teološki fakultet Matija Vlačić Ilirik od strane Zagrebačkog sveučilišta prihvaćen za izvođenje nastave protestantske teologije ali financijska strana tog aranžmana još uvijek nailazi na poteškoće.

Spomenute su i neke druge teškoće poput radikalno preoblikovane rado slušane emisije ‘Duhovna misao’ na Hrvatskome radiju čime su zakinute ne samo protestantske nego i druge vjerske zajednice. Predsjednik je također zamoljen da njegov ured prati proces donošenja novog zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica kako stečena prava ne bi bila umanjena.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher