Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Predsjednik Malavija Lazarus Chakwera pohvalio AEA-ovu viziju 2066 – Afriku Bog želi

Predsjednik Malavija dr. Lazarus McCarthy Chakwera susreo se26. siječnja  2022. godine  s glavnim tajnikom Udruge evanđeoskih kršćana u Africi  (AEA), velečasnim dr. Masterom Oboletswe Matlhaopeom u palači Kamuzu u Malaviju te je pohvalio ambicioznu “Viziju 2066” AEA.

Posebno je pohvalio novu odlučnost AEA-e da zagovara ne samo navještanje evanđelja nego i demonstraciju evanđelja kroz službe crkve u Africi. Dodao je da je vizija AEA bliska opredjeljenju njegove vlade da služi Malaviju, koja se usredotočuje na “The Chakwera SUPER HI-5”, akronim za pet principa – vodstva sluge, ujedinjenja Malavija, zajedničkog prosperiteta, okončanja korupcije i vladavine prava.

Glavni tajnik AEA, velečasni dr. Oboletswe Matlhaope, istaknuo je značaj ovog novog smjera u AEA te je istaknuo kako AEA namjerava ostvariti svoju viziju izgradnje ‘Afrike koju Bog želi’ do 2066. godine.

Programski smjer je da evanđeoski kršćani pokažu svoje vrijednosti ljubavi, mira, ljubaznosti, služenja, suosjećanja, kreativnosti, pravde i zahvalnosti kroz konkretne projekte koji utječu i mijenjaju živote.

Čelnici AEA posjetili su Lilongwe kako bi istražili kako evanđeoske crkve u regiji Južnoafričke razvojne zajednice (SADC) mogu djelovati zajedno i suprotstaviti se ekstremizmu, koje je u posljednje vrijeme u porastu, posebno u provinciji Cabo Delgado u sjevernom Mozambiku.

Biskup Paul Mususu, predsjednik Evanđeoske zajednice Zambije (EFZ) i regionalni predsjednik regije AEA Južna Afrika, pohvalio je predsjednika Chakweru što je jedan od rijetkih koji  su na tako visokoj razini nacionalne službe koju vodi s integritetom.

Sastanak je uslijedio nakon odluke predsjednika Chakwere da raspusti cijeli kabinet zbog zabrinutosti oko korupcije. Velečasnom dr. Malthaopeu rekao je kako ovo potvrđuje predsjednikovu predanost borbi protiv korupcije na nacionalnoj razini.

Predsjednik Chakwera zamolio je evanđeoske kršćane da ga podrže u svojim molitvama dok nastoji transformirati i svoju naciju i regiju. Čelnici AEA-e potvrdili su svoju predanost molitvi za njega dok služi kao predsjednik Malavija i ključni vođa u južnoj Africi.

Sastanak je pružio čelnicima AEA-e priliku da službeno čestitaju predsjedniku na izbornoj pobjedi nakon što je dugi niz godina služio kao predsjedavajući Evanđeoskog saveza Malavija (EAOM).

Izaslanstvo je istaknulo što za AEA znači da se jedan od njegovih čelnika nalazi na najvišoj dužnosti u državi. Velečasni Francis Mkandawire i nadbiskup dr. Mark Kambalazaza ponovili su da je predsjednik Chakwera model za kršćane koji traže političku funkciju i može postati “Barnaba” koji potiče kršćanske vođe u našoj regiji da iskazuju hrabrost u  služenju u politici.

(Izvor: https://worldea.org/malawis-president-lazarus-chakwera-lauds-aeas-vision-2066-the-africa-god-wants/)

(Foto: https://worldea.org/, President of Malawi H.E. Dr Lazarus McCarthy Chakwera (left) meets the AEA General Secretary, Rev. Dr. Master Oboletswe Matlhaope at Kamuzu Palace in Malawi on the 26th of January 2022)      

(za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher