Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Potraga za domovinom. Mala povijest njemačkih evangelika na hrvatskom prostoru

U povodu 500. godina Reformacije te u sklopu Festivala povijesti Kliofest 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je promocija knjige mag. hist. Vatrolava Župančića.

Knjiga je tiskana u izdanju Kršćanskog centra Dobroga Pastira (Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH) i Protestantskog teološkog učilišta “Mihael Starin” iz Osijeka.

Knjigu su predstavili biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve Jasmin Milić, koji nije bio u mogućnosti nazočiti predstavljanju knjige te je svoju poruku uputio putem video linka, prof. dr. sc. Ivo Banac te autor Vatroslav Župančić.

Biskup Milić je istaknuo kako je protestantizam na današnjem hrvatskom prostoru prisutan od samoga vremena reformacije, odnosno od 16. stoljeća. Dvije konfesije (Augsburška odnosno evangeličko-luteranska i helvetska odnosno reformirano-kalvinska) razvijale su se i opstajale kroz stoljeća, kako među malobrojnim Hrvatima protestantima tako i među Mađarima, Nijemcima, Česima i Slovacima koji su živjeli i žive na ovim prostorima.

Biskup Milić je naglasio kako ta povijest još uvijek nedovoljno istražena, posebice kada se radi o Nijemcima protestantima (evangelicima i reformiranima) koji su na ovome prostoru živjeli i djelovali do Drugoga svjetskoga rata, ali upravo ova knjiga daje mogućnosti daljnjeg istraživanja.

Prof. dr. sc. Ivo Banac, koji je od 2008. redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, naglasio je kako knjiga Župančića predstavlja dio uvoda u smjer Reformacijskog učenja “Sola scriptura, Sola fide, Sola Gratia” – “Samo pismo, samo vjera, samo milost”, te je protestantizam ostavio duboke tragove i utjecaj na hrvatsko društvo.

Knjiga govori o potrebi priznavanja njemačke evangeličke crkve na hrvatskim prostorima, kao i posebno migracije i seljenja Njemaca s ovih prostora nakon Drugog svjetskog rata, naglasio je prof. Banac.

Vatroslav Župančić je u svojem magistarskom radu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom mentora prof. dr.sc. Ive Banca, istražio i javnosti predao do sada manje poznate ili nepoznate činjenice o njemačkoj evangeličkoj crkvi na hrvatskom prostoru, promatrajući njezino djelovanje u političkom, društvenom, nacionalnom i vjerskom kontekstu.

Prema njegovim riječima, knjiga predstavlja pojedine njemčake evangeličke župe kao i značajne osobe. Sudbina Nijemaca evangelika neodvojiva je od sudbine njemačkog naroda koja ih je na ovom prostorima zadesila nakon Drugog svjetskog rata, istaknuo je Župančić.

Tragičan kraj Phillipa Poppa, evangeličkog biskupa u Kraljevini Jugoslaviji te za vrijeme tzv. Nezavisne države Hrvatske potvrđuje namjeru novih komunističkih vlasti, nakon Drugog svjetskog rata da se na ovim prostorima eliminira i njemačka Evangelička crkva kao takva.

Upravo je ova knjiga poticaj daljnjem istraživanju sudbine Njemačke evangeličke crkve na ovim prostorima te izlasku iz šutnje nad sudbinom vjernika te crkve, zaključio je Župančić.

 

Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher