Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

PEV konferencija Gradimo budućnost

25. lipnja – 1. srpnja, 2019, Činta, Ugljan – Održana prva međudenominacijska konferencija pod nazivom „Gradimo budućnost“u organizaciji Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV) s ciljem umrežavanja, ohrabrivanja i opremanja vođa u svrhu služenja Crkvi i hrvatskom društvu.

Na inicijativu Tome Magde, predsjednika PEV-a održan je šestodnevni susret predstavnika denominacija unutar PEV-a (Evanđeoske pentekosne crkve, Saveza baptističkih crkava, Vijeća Kristovih crkava i Crkve Božje), vođa lokalnih crkava, organizacija i teoloških ustanova u RH.

Kroz šest dana sudionici su sudjelovali u pet radionica vezanih za trenutne teme s kojima se crkve danas suočavaju:

Crkva, društvo i politika (doc.dr.sc. Zoran Grozdanov),

Crkva i globalne krize (Craig Matthisson),

Crkva i poslovni sektor (mr.sc. Ivan Vučetić),

Crkva i prijenos vjere na sljedeće generacije (mr.sc. Jeremy Bohall),

Crkva i komunikacija s javnošću (Lea i Vladimir Matošević).

Uz to, predstavljeni su projekti sudionika («Dolina blagoslova», Evanđeoski teološki fakultet, Biblija 365, «Nada za život», Superknjiga), te su gosti predavači (doc.dr.sc. Ksenija Magda, prof.dr.sc. Peter Kuzmič i mr.sc. Ela Džafić) ponudili duhovno ohrabrenje u večernjem programu.

U pozdravnoj riječi predsjednik PEV-a, Toma Magda naglasio je kako je ovaj susret «važan trenutak s budućim plodovima zajedništva kojemu je Krist središte», te je istaknuo kako se „svijet u kojem živimo neprestano i brzo mijenja. To pred kršćane postavlja suvremene, ali i već poznate izazove; hoćemo li raditi zajedno ili svatko za sebe dok se krećemo ususret budućnosti? Hoće li nam se budućnost dogoditi ili ćemo ju zajedno graditi? Sudjelovanjem i predstavljanjem PEV-a na godišnjoj skupštini Europske evanđeoske alijanse u Njemačkoj (11.-14.6.2019. Bad Blankenburg) susreo sam se sa liderima svjetskih i europskih alijansi, te imao priliku izravno čuti o radu i djelovanju evanđeoskih vjernika diljem svijeta. Ohrabren time, na isti sam način želio okupiti i ohrabriti predstavnike naših vjerskih zajednica i organizacija na Činti, kako bismo ojačali zajedništvo, te zajedno pogledali prema budućnosti našeg djelovanja u hrvatskom društvu i šire.»

Spomenuo je da nas na to potiče sam uskrsli Isus Krist u svom Velikom nalogu zapisanom u evanđelju po Mateju (28:16-20), čija je srž neprestano zajedničko djelovanje, gdje su apostoli, kao i mi danas pozvani naviještati Krista kao mjerodavan i smjerodavan odgovor na smisao čovjekova života.

Predsjednik Magda istaknuo je kako je ovo prvi, ali važan korak, prema osnaživanju kršćanskog zajedništva i povezanosti, te njegovanju dijaloga kako bi se razumjela zajednička misija u odgovoru na izazove koje suvremeni svijet donosi, te kako bi se učinkovitije pridonijelo izgradnji hrvatskog društva, koje i samo cijeni i potiče različitost i međusobno poštivanje.

  

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher