Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Peter Kuzmič: Manje smo tolerantni nego što smo bili

 

Zagreb, 22. prosinca 2013. – Gost u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, bio je protestantski teolog Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku. U uvodnom predstavljanju gosta, posebno je istaknuto kako je Kuzmič zagovornik ekumenizma i međuvjerničkog dijaloga.

Na pitanje što se u posljednjih godinu dana ušatorilo među Hrvatima i u Hrvatskoj te je li Hrvatska naprednija, tolerantnija, Kuzmič je istaknuo kako su na djelu regresivni procesi i u ovom trenutku manje je tolerancije nego prije.

Posebno smatra kako je narod opet podijeljen na lijeve, desne, prijatelje, neprijatelje, te je, prema njegovom mišljenju, napad na ćirilicu bezuman i antiekumenski, jer će naštetit odnosima između država, kultura, civilizacija.

Govoreći o poglavaru Katoličke crkve, papi Franji, Kuzmič je kazao kako se razbija eurocentrični rimokatolicizam, jer je papa Južnoamerikanac i Isusovac koji je uzeo ime Franjo, stavlja naglasak na to da treba živjeti solidarno s najsiromašnijima te da nisu važne institucije i strukture nego iskrenost i spontanost.

Kuzmič posebno smatra kako je u Hrvatskoj komunizam zamijenjen katolicizmom, kao u Srbiji pravoslavljem, te je posebno naglasio da je iskreni ateist mnogo bliži Bogu nego licemjerni vjernik.

Više pogledajte na http://www.hrt.hr/enz/nedjeljom-u-dva/

Pripremio: Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher