Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Peta godišnjica Doline blagoslova

(Vukovar, 13. lipnja 2015.) – U subotu, 13. lipnja, u velikoj dvorani hotela “LAV” u Vukovaru, održana je 46. po redu “Dolina blagoslova”, kao i posebna svečanost u povodu pete godišnjice ovih ekumenskih pjesničkih i glazbenih susreta (2010. – 2015.).

Nastupili su: Lee University Symphonic Band, vokalno-instrumentalni sastav “Kamen zaglavni”, glazbeni sastav „Rijeka života“, bend „Dolina blagoslova“ (& KUD „Zrinski“), duet Nataša Vukadinović i Dolores Đapić te Danko Tomanić. Skup su zajednički organizirali Crkva Božja u Vukovaru i Misija Kristove crkve.

U uvodnim je riječima istaknuto da slijedi vrlo bogat program duhovne glazbe no da i ovaj susret u Dolini blagoslova nije u službi natjecanja tko bolje i ljepše pjeva već je poticaj da svi prisutni zajedno priđu bliže Gospodinu Isusu a tako i jedni drugima. “Nebo broji naše zagrljaje”, naglašeno je, “ispružene ruke dobrodošlice, osmjehe, izraze ljubaznosti i čežnju za zjedništvom”.

Simfonijski orkestar sveučilišta Lee iz Clevelenda (savezna američka država Tennessee), pod vodstvom dr. Baileya, najbrojniji je glazbeni sastav, koji je ikada nastupio u pet godina “Doline blagoslova”. U dugogodišnjoj povijesti koncerte je održavao diljem Amerike, ali i na više kontinenata. Posebna je zanimljivost ta što je orkestar nastupio i u zemljama poput Kube, Kine i Jordana, i to u vrijeme kad su one bile prilično zatvorene za nastupe američkih glazbenika.

Divno je bilo vidjeti na pozornici četrdesetak članova orkestra, postavljenih u tri reda i s pregršt različitih instrumenata. Dr. Mark Bailey, njihov voditelj, uzviknuo je kako su došli u ovaj dio svijeta proslaviti Gospodina i onda rukom dao znak za početak. Orkestar je skladno i gromoglasno zasvirao “Božju zemlju” (God’s Country, Rossano Galante) a u isto vrijeme na videozidu su projicirani predivni krajolici – djela Božjeg stvaranja.

Vrhunac njihovog nastupa bila je pjesma I AM (Eddie James), za vrijeme koje su dvoje članova orkestra i pantomimom nastojali dočarati svemoć Božju, njegovu ulogu kao pastira i skrbnika za siromašne. Dvoranom je odjekivalo: “Ja sam tvoja nada, Ja sam tvoj mir, Ja sam tvoja utjeha i pomoć u nevolji. Ja sam tvoja snaga, tvoja vjera i ljubav, tvoja sloboda!” Pljesak oduševljene publike dobili su i Matej Lazar Kovačević, nadglednik Crkve Božje u RH te Dan Smith, koji s obitelji živi u Budimpešti, za uspješnu koordinaciju i organizaciju dovođenja ovog orkestra u Hrvatsku.

Glazbeni sastav “Rijeka života”, pod vodstvom Vlatka Majetića, predstavljen je pod geslom: “Pet godina vjernosti”. Uistinu, ovi glazbenici iz Evanđeoske pentekostne crkve u Belišću (pastor Ivo Moguš) nastupaju na Dolini blagoslova od samog početka i najčešći su gosti. Netko je primijetio: “Nazovemo li ih i u tri ujutro te pozovemo na Dolinu blagoslova – oni će zasigurno doći.” Stoga su bili prvi koji su primili poklone na ovoj svečanosti – ribice kao kršćanski simbol, izrađene od ukrasnog papira. Taj im je skromni znak pažnje uručila Nataša Vukadinović, koja je uložila puno truda i ljubavi u njihovu izradu.

Vokalno-instrumentalni sastav “Kamen zaglavni” iz župe sv. Josipa Radnika iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje, također pripada onima koji su vjerni nastupima u Dolini blagoslova – uzme li se u obzir novije vrijeme. Pod vodstvom Dražena Hodaka otpjevali su nadahnuto i s puno zanosa tri pjesme: “Moj Isus”, “Jerihonske zidine” i “Otvori oči mog srca”. Iznimno se lijepa gesta dogodila pri izvođenju njihove zadnje pjesme: pozvali su glazbenike benda “Dolina blagoslova” da im se pridruže. Tako su članovi ova dva sastava, jedni uz druge, zajedno pjevali: “Gospodine, otvori oči mog srca”.

Patricia Kovačević

Poznatu kršćansku pjesmu “Ima jedna duga cesta” zajedno su izvele Nataša Vukadinović, pripadnica Pravoslavne crkve i Dolores Đapić, pripadnica Katoličke crkve. Tako su i slikovito pošle cestom koja vodi u zajedništvo. Ali ne samo kroz pjesmu; pomagale su marljivo i u organizaciji ove obljetnice. Osim glazbenika iz Amerike, na ovom je posebnom skupu još netko nastupio po prvi puta: Danko Tomanić, kršćanski kantautor iz Siska. Ostavio je dubok dojam s pjesmom “Tvoje nebo”. Darivao je i primjerke CD-a sa svojih 16 pjesama, snimljenih 2013. godine na koncertu u Evanđeoskoj crkvi u Osijeku.

Uz poznate kršćanske pjesme, bend Dolina blagoslova izveo je i istoimenu pjesmu za koju je tekst i glazbu napisao David Kovačević, voditelj ovog glazbenog sastava. Pjesmu „Svet“ otpjevali su u narodnim nošnjama u suradnji s KUD-om „Zrinski“ iz Tordinaca. Sudjelovali su još: Damir Špoljarić, predsjednik Evanđeoske pentekostne Crkve u Republici Hrvatskoj (pozdravne riječi) i Vladimir Hoblaj, voditelj udruge “Nada za život” (završna molitva). Program je vodila Renata Jurčević Pšenko. Zaključna pjesma „Ruka na ramenu mom bila je Kristova“ odraz je i cjelokupnog ozračja na ovoj svečanosti: dodir je Božje ruke učinio da dvorana hotela Lav u trenucima pjevanja, slavljenja i zajedništva uistinu bude mjestom Doline blagoslova.

Dolina blagoslova INFO

 Lee University Symphonic Band  IMGP9424

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher