Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Promicatelji Evanđelja ili pasivni konzumenti

Zagreb, 28. veljače 2014. – U HTV emisiji Ekumena pod naslovom Percepcija religije u medijskoj javnosti 28. veljače 2014. gostovali su dr. sc. Anna Maria Gruenfelder, povjesničarka i teologinja, dr. sc. Inoslav Bešker, religiolog i dopisnik Jutarnjeg lista u Rimu, dr. sc. Ivica Maštruko, sociolog religije te Giorgio Grlj, pastor Baptističke crkve Rijeka i predsjednik Protestantskog evanđeoskog vijeća u RH (PEV RH).

Voditelj emisije Augustin Bašić uvodno je postavio pitanje kako naše pretežno sekularno društvo doživljava religiju te ima li u demokratskom društvu vjernik pravo na religijsku informaciju i tko je može uskratiti.

Na upit jesu li manjinske vjerske zajednice zadovoljne s medijskim prezentiranjem religijskih tema, pastor Grlj je istaknuo kako je u ovom trenutku to zadovoljavajuće, jer se omogućilo da se čuje i glas manjih protestantskih, pa i pravoslavnih, židovskih i islamskih vjerskih zajednica.

Ono što bi bilo dobro s crkvene strane učiniti je da se istraži koliko su takve emisije promicatelji Evanđelja, a koliko su u njima vjernci samo pasivni konzumenti, naglasio je pastor Grlj.

Ako na liturgiji nemamo kome stisnuti ruku i pružiti mir jedan drugome to kod kuće, dakako, ne možemo učiniti, ukazao je pastor Grlj, dodajući da zbog toga takvi oblici religijske prisutnoti u javnosti, preko javnih medija, ne ispunjavju svoju ulogu.

O važnosti svjetovnih medija u prezentaciji religijskih sadržaja, pastor Grlj je kazao kako svjetovni mediji imaju svoju vizuru vjerničkoga život, a dio ateističke zajednice bi volio svaku religijsku konotaciju maknuti iz javnosti, čime takvo društvo ne bi bilo niti tolerantno, niti demokratsko. Takva manjina ne bi smjela imati utjecaj da se ono što je temeljno ljudsko isključi iz javnosti, zaključio je pastor Grlj.

Više možete pogledati na http://www.hrt.hr/enz/ekumena/

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher