Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Pastor Zdenko Horvat preselio se u vječnost

U ponedjeljak 11. siječnja 2016. godine svoju ovozemaljsku bitku s teškom bolešću završio je Zdenko Horvat, pastor BC Zagreb. Gospodin je svog vjernog slugu pozvao u svoj vječni zagrljaj, a crkva se u tuzi prisjeća svojeg pastora sa zahvalnošću.

Zdenko je rođen 9. svibnja 1957. u Pakracu, a odrastao je u Hrastovcu pored Garešnice. Srednju je školu završio u Zagrebu a nakon odsluženja vojnog roka neko je vrijeme radio u Garešnici. 1979. godine ponovo odlazi u Zagreb gdje upisuje Fakultet za fizičku kulturu, a po završetku studija ostaje živjeti i raditi u Zagrebu sve do kraja svog života.

Za vrijeme studija, 1982. godine, Zdenko je upoznao Isusa Krista i prihvatio ga u svoj život i to je odredilo njegov daljnji život. Krstio se u Kristovoj pentekostnoj crkvi u Zagrebu gdje aktivno sudjelovao u životu i radu crkve sve do 1992. godine. Početkom devedesetih godina sudjelovao je u osnivanju Evanđeoske crkve u Garešnici s bratom Brankom Banićem. Krajem 1992. godine počeo je zajedno s obitelji dolaziti u Baptističku crkvu Zagreb te se veoma brzo uključio u služenje kroz propovijedanje i vođenje srednjoškolskog vjeronauka. U isto je vrijeme započeo svoje teološko obrazovanje na Teološkom fakultetu ”Matija Vlačić Ilirik” u Zagrebu, a diplomirao je na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku 1997. godine.

Osim djelovanja unutar crkve Zdenko bio je aktivan i u paracrkvenim organizacijama. Zajedno s Nenadom Jambrovićem 1990. godine osnovao je kršćansku udrugu ”Kristijani” koja je djelovala na evangelizaciji kroz poeziju i glazbu po središnjoj Hrvatskoj. 1994. godine je započeo evangelizaciju s filmom ”Isus” kao punovremeni kršćanski djelatnik. U početku je to bilo kroz udrugu ”Kristijani”, a kasnije kroz udrugu ”Nada i Život” (danas Fokus). S filmom ”Isus” Zdenko je proputovao veliki dio Hrvatske, a također je radio i u Bosni i Hercegovini.

BC Zagreb je prepoznala Gospodinov poziv upućen Zdenku Horvatu i njegovu spremnost za služenjem tako da je 1997. godine prvo rukopoložen za službu đakona, zatim je 2000. godine postao starješina crkve, a 2005. godine počeo je punovremeno raditi kao pomoćnik pastora. 11. svibnja 2008. Zdenko Horvat postao je pastorom BC Zagreb, a 2012. godine je ponovno potvrđen za istu službu. Odgovarajući na Božji poziv vjerno je vršio povjerenu mu službu, sve dok ga u tome nije spriječila teška bolest krajem listopada 2015. godine.

Sa suprugom Marijom, vjernom suputnicom u životu i u službi, Zdenko ima dvoje odrasle djece Barbaru i Filipa.

Ispraćaj pastora Zdenka Horvata će biti u srijedu 13. siječnja u 15:15 sati na Krematoriju u Zagrebu.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher