Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Pastir ne napušta svoje stado

U najčitanijem hrvatskom tjedniku Obzor, kao subotnjem prilogu novina Večernji list, 07. studenog 2015. godine na dan izborne šutnje izašao je zanimljivi članak. Najavljen već na prvoj stranici novina članak pod nazivom ” I protestanti u Hrvatskoj imaju svoga Stepinca” govori o evangeličkom biskupu Philippu Poppu koji je na montiranom komunističkom sudu bio osuđen na smrt strijeljanjem.

Autor članka (Darko Pavičić) intervjuirao je evanđeoskog teologa i magistra povijesti, Vatroslava Župančića, predavača sa Biblijskom institutu u Zagrebu. Radi se o rezultatima dugogodišnjih istraživanja u kojem je Župančić posjetio relevantne arhive u Berlinu, Zagrebu i Beogradu, te je kroz intervjue sa još živućim akterima ustanovio da je optužba i osuda bila lažna konstrukcija i da se kod biskupa Poppa radilo o osobi dubokih uvjerenja temeljenih na evanđelju, koji je svojim utjecajem uspio spasiti nebrojene osbe (Srbe, Židove, komuniste i druge režimu nepoćudne osobe od sigurne smrti i internacija fašističkog ustaškog režima.

Njegova osuda se poklapa sa brojnim progonima vjerskih službenika koje je komunistički režim pod lažnim optužbama želio eliminirati. Biskup Popp je doživio i sudbinu tisuća Nijemaca koji su nakon Drugog svjetskog rata morali snositi nepravednu kolektivnu krivnju za nedjela njemačke okupacijske vojske. Kao intelektualac (dvostruki doktor) bio je također nepoćudan ideologiji sa utopističke, i bezbožne agende.

U posljednjim danima prije zauzeća grada Zagreba od partizanske vojske odbio je mogućnost odlaska pod diplomatskim imunitetom Švedskog poslanstva. Smatrao je kako “pastir ne napušta svoje stado”, te da ništa lošega nije učinio. Svi ti podaci čine ga mučenikom za kršćansku vjeru, i stoga se njega treba i društveno rehabilitirati smatra Župančić.

vatroslav
Ako ste pretplatnik na Premium, članak možete pročitati OVDJE ili možete pogledati na ovom LINKU.

Za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher