Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Otvorena Kuća nade u Zagrebu

Zagreb, 1. listopada 2021. (IBA) – U Zagrebu je u petak 1. listopada 2021. godine otvorena Kuća nade – Program pravde, milosrđa i nade za marginalizirane i ranjive skupine zapadnog dijela grada Zagreba. Ovaj je projekt pokrenula Baptistička crkva Zagreb – Malešnica pod vodstvom pastora Mihala Kreke, a sama Kuća nade je smještena u preuređenom prostoru nekadašnje policijske postaje.

Svečanosti otvorenja su prisustvovali brojni uzvanici – predstavnici SBC u RH: predsjednik Ivica Horvat, dopredsjednik Ladislav Ružička i glavni tajnik Željko Mraz; Državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, Žarko Katić i drugi predstavnici MUP-a RH; predstavnici Grada Zagreba, Gradske skupštine i gradske četvrti Podsused-Vrapče; predstavnici donatora; predstavnici različitih medija; radnici i volonteri na izgradnji te vjernici baptističkih crkava i stanovnici zagrebačkog naselja Gajnice u kojemu se Kuća nade nalazi. Svečanost otvorenja je popraćena bogatim glazbenim programom u kojemu su sudjelovali Lela Kaplowitz i Maasej Kovačević.

Put do otvorenja Kuće nade je bio dugotrajan i zahtjevan jer je pored građevnskih radova trebalo prikupiti različite dozvole i odobrenja, prikupiti financijska sredstva, ali također i senzibilizirati lokalnu zajednicu za cijelu ideju. Zgrada koja je godinama stajala prazna te s vremenom postala devastirana pa čak i opasna, danas je toplo preuređen prostor koji odiše dobrodošlicom.

Osnivači kažu da je „Kuća nade nadahnuta idealima kršćanske vjere i nastoji se ravnati po uzoru na osobu i djelo Isusa i njegovih uvjerenja i načela o duhovnim, društvenim i etičkim odnosima i dužnostima ljudi.“ Pod geslom „Čini pravdu, ljubi milosrđe, širi nadu.“ u Kući nade se planiraju stvarati, razvijati i provoditi programi, projekti i aktivnosti kao odovor na konkretne potrebe i društva u cjelini. 

Planirani su različiti programi za različite dobne i interesne skupine, a tri ključna programa su Program „Sunce“ – program pomoći i podrške djeci i mladima; Program „Novi susjed“ – program podrške i pomoći doseljenicma, strancima i stranim radnicima, pripadnicima nacionalnih manjina, tražiteljima i užvateljima međunarodne zaštite te Program „Srebrna generacija“ – program pomoći i podrške ljudima treće životne dobi.    

Svjetlana Mraz

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher