Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Osijek ugostio 11. Susret baptista

Osijek, 29. – 31.5.2015. – Proteklog se vikenda u Osijeku, u Domu Hrvatske vojske, održao 11. susret baptista Hrvatske s temom vodiljom “Sol zemlji i svjetlo svijetu”. Nije slučajno Osijek bio domaćinom ovogodišnjeg Susreta. Naime, ove godine BC Osijek slavi 100 godina postojanja te će uz Susret tijekom godine biti organizirana razna događanja u gradu kroz koja želimo naš grad upoznati s našom crkvom i time tko su baptisti.Iako mala, osječka je zajednica odlučila prihvatiti izazov i organizirati ovaj veliki susret koji je tijekom tri dana okupio oko 400 baptističkih vjernika iz cijele Hrvatske, ali i susjednih Srbije i Bosne te goste iz SAD-a.

Petak navečer započeo je veselo u slavonskom stilu kada je nakon pozdrava voditeljice programa Ele Magda, sve prisutne pozdravio i ansambl HKUD-a Željezničar iz Osijeka pjevajući tri slavonske pjesme ali i, kao što je pastor Magda govorio o velikom slavonskom srcu, jednu zagorsku i dalmatinsku pjesmu, završivši svoj doprinos našem slavlju pjesmom Sad slavim milost beskrajnu, a sve u ambijentu slavonskog sela koje je dočaravala dekoracija bine.

Nakon kulturno-umjetničkog uvoda, prisutne su pozdravili predsjednik SBC u RH i pastor BC Osijek Toma Magda, glavni gost govornik, predsjednik Svjetskog saveza baptista dr. John Upton, zastupnik Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković te gosti iz SAD-a Howard Frost i Jim Stower. Nakon vremena slavljenja uz pjesmu, kroz kratku prezentaciju pratili smo povijest BC Osijek od 1915. do danas (fotografije i podatke pripremio Ruben Knežević), a zatim su naprijed pozvani i bivši pastori BC Osijek Stevo Dereta i Želimir Srnec te predstavnik Luka i Silvie Seamon, Silvijin otac Zdenko Čuhnil, koji su primili zahvalnice za svoj rad u Osijeku. U temu i promišljanje za cijeli vikend uveo nas je pastor Magda govoreći o tome kakav je svijet, a kakvi kršćani trebaju biti u tom svijetu te je pitao je li Isus bio ozbiljan kada je rekao da mi jesmo sol i svjetlo, to nije nešto što možemo birati, i jesmo li mi ozbiljni kao njegovi sljedbenici. Prva je večer završila pjesmom i blagoslovom.

Subotnje prijepodnevno bogoštovlje vodio je pastor Teofil Mršić iz Zadra, a bogoštovlje je započelo slavljenjem kroz pjesmu u vodstvu karlovačkog tima za slavljenje. Tijekom službe imali smo prilike čuti i doprinose gostiju iz Subotice, Andreja Grozdanova i Branka Kovačevića. Svoja su svjedočanstva i medijske projekte predstavili Mario Časni (A+ radio) i Tihomir Vekić (Otvoreno nebo) te Darko Petrov koji je predstavio svoju knjigu Bol u vremenu. Glavnu riječ imao je dr. John Upton koji je govorio o našem identitetu te kako nijedan naš odgovor nije toliko velik kao odgovor koji Isus daje na pitanje tko smo – sol zemlji i svjetlo svijetu. Naš identitet dolazi od Boga kroz djelovanje Božjeg Duha koji od nečega malog stvara nešto veliko.

Subota poslijepodne bila je rezervirana za posjete Zoo vrtu Osijek, Kopačkom ritu i Tvrđi, ali i za slobodno vrijeme uz kavu i druženje u gradu ili uz rijeku Dravu. Gospodin je odgovorio na naše molitve pa je vrijeme bilo sunčano, a budući da je do dan prije Susreta bilo jako hladno, gosti se nisu imali prilike upoznati s najvećom napasti Osijeka – komarcima.

Večernje bogoštovlje u subotu vodio je pastor Timothy-Ivan Špičak, a bilo je ispunjeno pjesmom kroz vodstvo tima za slavljenje zapadne Slavonije, udruženog zbora Baptizo pod vodstvom Tamare Kabiček i doprinosima Franka Cetinića i mladih OMV-ovaca koji su na svoj način objasnili što je to OMV te što taj program znači za njih. Vidjeli smo i čuli o projektu Cornerstone Arts i obnovi crkve u Malešnici, u Zagrebu, koja je prošle godine bila poplavljena. Pastor baptističke crkve u Malešnici, Mihal Kreko, kroz propovijed je prikazao svijet kojemu kršćani trebaju biti sol i svjetlo, a svijet je to koji je neprijateljski nastrojen prema Kristovim sljedbenicima, pun mržnje i podjela. Na kraju večeri, pastor Magda pozvao je prisutne na skupljanje dobrovoljnih priloga za pomoć obiteljima našeg Saveza koji imaju djecu oboljelu od malignih bolesti kojima su troškovi liječenja već preteški za pokriti.

Nedjeljno jutarnje bogoslužje vodio je glavni tajnik SBC u RH, Željko Mraz, a započelo je čitanjem Psalma i pozivom na slavljenje koji je vodio osječki tim.

Program su obogatili i pozdravi glavnog tajnika Saveza baptističkih crkava Srbije Dane Vidovića te pastora EPC Radosna vijest iz Osijeka i predsjednika EPC u RH Damira Špoljarića, glazbeni doprinosi Zadrana, Karlovčana i Danka i Svena Tomanića i recitacija Ilonke Čukič iz Osijeka. Svjetlana Mraz govorila je o 20 godina kampova, kako su započeli, kako su se razvijali do danas i kako su utjecali na mnoge mlade tijekom posljednjih 20 godina. Ela Magda govorila je o tome kako je bilo posjećivati poplavljenja područja prošle godine kada se poplava dogodila te kako se odvijao proces pomoći Saveza poplavljenima područjima u prosincu prošle godine. Glavnu riječ ponovo je imao dr. John Upton koji je govorio o četirima stvarima koje Isus radi kada mu predamo u ruke ono što imamo – on: uzima, blagoslivlja, lomi i daje, kao što je to činio s kruhom i ribicama za pet tisuća ljudi. Dr. Upton nas je izazvao da sve što imamo, ma kako malo i obično bilo, damo Gospodinu da uzme, blagoslovi, slomi i da. Na isto nas je izazvao i pastor Magda riječima: “Nije li dobro imati priliku za primjenu onoga što smo čuli samo nekoliko minuta ranije,” dok je pozivao na davanje dobrovoljnih priloga za pomoć Nepalu. Mraz je predstavio i novoizabranu predsjednicu Ženskog odsjeka Svjetskog saveza baptista, Kseniju Magda. Ksenija je u svom obraćanju okupljenima govorila o izazovima nove službe i molitvenim potrebama te nam iznijela i potrebu Yume, žene iz Nagalanda, i njezinog supruga kojima prijeti prerani završetak teološkog školovanja ako do kraja lipnja ne skupe 1300 Eura za školarinu te pozvala sve koji se osjećaju potaknuto da preko računa Ženskog rada uplate za tu svrhu. Za Ksenijinu su novu službu molili predsjednica ŽR u RH Melanija Ružička i dr. John Upton, a zatim su za BC Osijek molili pastori Dereta i Srnec. Susret je završio Željko Mraz riječima blagoslova i poslanja – mi smo sol zemlji i svjetlo svijetu.

Osječani su se potrudili i za sve prisutne napravili razne ručno rađene suvenire, podsjetnike sa Susreta, a u prodaji su bile i majice i šalice s temom i logom susreta i BC Osijek; sve su prikupljene donacije išle u fond obnove osječke nove crkve i vizije BC Osijek za budućnost.

Organizacijski tim iz Osijeka želi zahvaliti svima koji ste se odazvali, posjetili nas i podijelili s nama radost ovog slavlja. Želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarivanju i obogaćivanju ovog Susreta – od tehničkih detalja, preko doprinosa bogoslužjima, rada s djecom, čuvanja štandova i opreme do spremanja prostora i prenošenja tehničke opreme. Posebno zahvaljujemo Momiru Blažeku koji je našu temu odlično pretočio u logo konferencije. Također vas želimo pozvati da ako imate želju dati svoj prilog za neku od svrha za koju smo skupljali tijekom Susreta (troškovi konferencije, pomoć obiteljima s djecom oboljelom od malignih bolesti, Nepal) ili želite donirati za obnovu BC Osijek i našu viziju za ovaj grad, učinite to uplatom na račun Saveza; želite li donirati pomoć za Yumu i njezinog supruga, možete to učiniti uplatom na račun Ženskog rada pri SBC u RH.

Speranca Tomin

Fotografije sa skupa mogu se pogledati ovdje

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher