Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Održana šesta Ziherica

Zagreb, 8. prosinca 2019. (IBA) – Već šeste godine za redom, od 6. do 8. prosinca održan je susret mladih u Zagrebu, već poznata Ziherica. Oko 250 mladih iz Hrvatske, ali i susjednih država (Srbija, Bosna i Hercegovina) se družilo tokom vikenda, proslavljalo Boga i razmišljalo o tome jesmo li samo prolaznici na zemlji ili smo pozvani na nešto više.

Sve je počelo večernjim programom u petak gdje se kroz zabavne sadržaje mlade potaknulo na druženje, a kroz intervju imali su prilike upoznati i ovogodišnje govornike – Hinka Zlopašu, Filipa Grujića i Saru Mačković.

Subotnji dan bio je bogat sadržajem. Jutarnji program predvodio je mladi tim za slavljenje iz BC Zagreb. Hinko Zlopaša je govorio o tome kako biti prilaznik, a ne prolaznik te kroz poznatu priču o milosrdnom Samarijancu ukazao na potrebu prilaženja ljudima u potrebi koji se nalaze oko nas.

Nakon programa, uslijedila je panel diskusija koju je vodio Filip Grujić, a Ash Stannard, Omid Noghandost i Sara Mačković su podijelili svoja životna iskustva vezana uz nasilje u školi, iskustvo migranta u stranoj državi i kako se nositi sa lošom slikom o sebi te poremećajima prehrane. Ideja diskusije je bila osvijestiti kako se svi borimo s nekim iskustvima te da smo pozvani primjetili ljude oko sebe prići im i pomoći ako možemo.

Poslijepodne je bilo slobodno i uključivalo je aktivnosti poput odlaska na klizanje, Scavenger hunt-a i obilaska adventa. U poslijepodnevnim satima uslijedio je „Open-mic“ na kojemu su se mladi glazbenici i umjetnici mogli izraziti, ispričati svoje priče i prenijeti dio sebe drugima kroz pjesmu, sliku i glazbu, a kroz sve to vodila je Ema Mustač.

Večernji program je nastavljen slavljenjem Boga, molitvom, a zatim je Filip Grujić govorio o tome gdje počinje otpor. Poruka je bila da ako želimo mijenjati svijet i utjecati, moramo krenuti od samih sebe. Isus je taj koji nas zove na odricanje, umiranje sebi, jer to je prvi korak ispred svih drugih akcija. Nakon kraja službenog programa mladi su imali prilike ostati na molitvi i u slavljenju koje su vodili Iva i Drago Žuljić ili se nastaviti družiti u prostorijama crkvenog kluba.

Nedjeljno jutro bilo je ispunjeno slavljenjem, molitvom i zajedništvom, a Dora i Mia ispričale su svoja svjedočanstva te podijelile svoju odluku o krštenju.

Sara Mačković govorila je o zadatku koji nam Isus daje, da lomimo okove nepravde, razvezujemo jarmove, pomažemo onima koji nemaju krov nad glavom. Dala je praktične primjere mladima na koje načine smo kao učenici pozvani mijenjati svijet. Susret je završio zajedničkim nedjeljnim ručkom.

Kao tim Ziherice, moramo reći koliko smo blagoslovljeni mladima koji su se nesebično davali u organizaciji, koristili svoje darove i talente, ali jednako tako smo ispunjeni jer vidimo nove generacije koje Bog podiže u našoj zemlji!

Sara Mačković

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher