Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Održan regionalni susret EEA u Baru

Bar (CG), 25. studenoga 2015. – Po drugi put u hotelu ‘Princess’ u Baru, od 23. – 25 studenoga održan je sastanak predstavnika Evanđeoskih alijansi s regionalnog područja Balkana. Sastanku su nazočili predstavnici Albanije, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Srbije, Crne Gore i Thomas Bucher, tajnik EEA.

Razgovaralo se o migrantskoj krizi i načinima intenziviranja komunikacije između Europske alijanse, alijansi u pojedinim zemljama, denominacija i mjesnih crkava s tim u vezi.

Podnesena su izvješća o radu u proteklom razdoblju u pojedinim zemljama regije. Značajno je istaknuti osnivanje alijanse u Srbiji te nove mogućnosti za evanđeoske kršćane u Crnoj Gori gdje je stupio na snagu Zakonom o vjerskim zajednicama. U Albaniji se, povezano s izbjegličkom krizom, događa islamska radikalizacija. Hrvatski su predstavnici podijelili iskustvo vezano uz ugovor s Vladom Republike Hrvatske. Slobodno se prakticira vjeronauk i druge javne aktivnosti (posjete i pastoralna praksa u bolnicama, zatvorima i drugdje) te pristup medijima. Također su istaknute molitvene potrebe; aktivnosti vezane za migrantsku krizu, evangelizaciju te akreditaciju teoloških učilišta. S hrvatske je strane ponuđeno da se sljedeći susret evanđeoskih alijansi na regionalnoj razini dogodi u Hrvatskoj. 

Među zaključnim temama promišljalo se o iskustvu s migrantskim crkvama te o ulozi pojedinih društava spram evanđeoskih crkava na nacionalnoj razini.

David Kovačević i Matej Lazar Kovačević

IMG_20151123_190443

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher