Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Održan međunarodni simpozij o reformaciji

 

Zagreb, 24. studenoga 2017. U auli Sveučilišta u Zagrebu održan je međunarodni simpozij Reformacija: globalni događaj u lokalnoj perspektivi. Organizator simpozija je Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik, Sveučilište u Zagrebu, a suorganizator Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

Simpozij je organiziran u povodu obilježavanja petstote obljetnice reformacije u Europi. Kao izlagači na simpoziju su se okupili ne samo teolozi različitih kršćanskih konfesija (rimokatoličke, pravoslavne i protestantske), već i sociolozi, povjesničari, teoretičari književnosti, komunikolozi kako iz Hrvatske tako i iz Njemačke (Muenster), Bosne i Herzegovine (Sarajevo) te Srbije (Beograd).

Simpozij je organiziran uz financijsku potporu Grada Zagreba te organizacijsku podršku Sveučilišta u Zagrebu. Simpozij je otvorila voditeljica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik doc. dr. sc. Lidija Matošević pozdravivši sve prisutne, a napose posebne uzvanike među kojima su bili prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Dan Đaković, izaslanica voditeljice Insituta za društvena istraživanja, prof. dr. sc. Ankica Marinović, dekan Fakulteta za filozofiju i religijske znanosti, prof. dr. sc. Ivan Koprek, prodekan za doktorske studije i međunarodnu suradnju na istom fakultetu, prof. dr. sc. Ante Gavrić, povjerenica za znanost Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Kristina Milković, predsjednik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj, pastor Toma Magda, tajnik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj, pastor Željko Mraz te biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj, Branko Berić.

U svojem govoru je izrazila zahvalnost podupirateljima skupa te naglasila kako ovaj skup predstavlja vrhunac aktivnosti koje je Sveučilišni centar za protestantsku teologiju tijekom ove godine poduzimao kako bi na primjeren i ekumenski transparentan način obilježio reformacijski jubilej. Izdvojila je nekoliko izdanja posvećenih obljetnici reformacije, kao i niz javnih predavanje te suorganizaciju dva znanstvena skupa posvećena reformaciji: IKON skup na kojem je Centar surađivao s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci te Ekumenski studijski dan na temu Reformacija i katolička teologija čiji je organizator bio Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu.

Nakon toga prisutnima su se obratili prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, izaslanica voditeljice Insituta za društvena istraživanja, prof. dr. sc. Ankica Marinović, te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Dan Đaković. Rad simpozija održavao se u tri sekcije: Reformacija iz ekumenske perspektive: katoličke, pravoslavne i protestantske; Reformacija iz regionalne povijesne perspektive; Recepcija/percepcija protestantizma u suvremenoj Hrvatskoj.

Nakon svake od njih slijedila je plodna i ekumenski te društveno vrlo otvorena rasprava. Na završnoj, plenarnoj raspravi sudionici simpozija izrazili su želju da ovakav međunarodni simpozij preraste u tradicionalan događaj.

Preuzeto s http://www.tfmvi.hr

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher