Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Održan Susret vjeroučitelja Hrvatske

Dvadeseta obljetnica obilježena uz prigodno bogoslužje zahvalnosti

Zagreb, 21. rujna 2013. (IBA) – U prostorijama Baptističke crkve Zagreb održan je jesenski vjeroučiteljski skup za vjeroučitelje baptističkog i evanđeosko-pentekostnog vjeronauka. Subotnji vjeronaučni susret bio je poseban zbog obilježavanja dvadesete obljetnice prvog susreta vjeroučitelja koje je održan 1993. godine na adresi Radićeva 30 u Zagrebu, u prostoru Baptističke crkve Zagreb.Read More

Organizatori vjeronaučnih susreta Svjetlana Mraz, Lidija Stojković i Timothy-Ivan Špičak željeli su prije svega zahvaliti Bogu na očuvanju zajedništa budući da vjeroučitelji dolaze iz različitih evanđeoskih denominacija ali i kolegicama koje su to sve pokrenule i radile na pripremi programa i materijala za vjeronaučni rad.

Nakon ugodnog druženja uz kavu skup je započeo duhovnom meditacijom koju je vodila Lidija Stojković, diplomirana vjeroučiteljica. Slijedila su predavanja Ivane Grabar „Suvremene metode poučavanja usmjerene ka razvoju učeničkih kompetancija” i Timothya Ivana Špičaka „Prepoznati potencijal postojećih vjeronaučnih udžbenika”. Na predavanju Ivane Grabar vjeroučitelji su saznali: Što su suvremene metode rada, Što znači razvijati učeničke kompetencije te kako učiniti nastavu zanimljivijom. „Učenje nije usvajanje znanja prezentiranog na nastavi. Učenik mora osobno preraditi ponuđene informacije i tek tada ono što osobno preradi može ugraditi u svoj fundus znanja” – objasnila je Grabar. Na interaktivnom predavanju Timothyja Ivana Špičaka, dipl. teologa i vjeroučitelja, vjeroučitelji su se podsjetili da nije najvažnije obraditi cijeli vjeronaučni udžbenik i proći kroz sve zadatke već da je najbitnije uspostaviti dobar odnos s učenicima i razvijati njihov odnos s Bogom. Špičak je s vjeroučiteljima podijelio 10 simpatičnih zapovijedi kojih bi bilo dobro držati na vjeronaučnom satu. Na kraju predavanja Špičak je postavio izazov pred vjeroučitelje – da pokušaju odraditi cijeli sat bez upotrebe udžbenika.

Nakon radnog dijela susreta vjeroučitelja i pauze za ručak slijedilo je prigodno bogoslužje zahvalnosti Bogu i ljudima za zajedničko djelovanje u razdoblju od dvadeset godina unutar kojega su susreti vjeroučitelja prerasli u respektabilne stručne skupove pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje RH. Bogoslužje zahvalnosti započelo je prigodnom pjesmom slavljenja „Vjernost je velika”, a Svjetlana Mraz, voditeljica bogoslužja, istaknula je da je svrha ovog stručnog skupa posebno obilježavanje dvadeset godina zajedništva koje je započelo 1993. godine održavanjem prvog stručnog skupa u prostoru Baptističke crkve Zagreb kada su se okupili predstavnici crkava evanđeoskih denominacija i pokrenuli prvo permanentno stručno usavršavanje. „To je trebalo započeti, to su započeli ljudi” – rekla je Svjetlana Mraz te je istaknula vjeroučiteljice Nelu Mayer Williams, Elu Mariu Vilupek, Anicu Kerep i Janet Berković kao začetnice susreta vjeroučitelja unutar baptističkih i evanđeosko-pentekostnih crkava. Bogoslužju zahvalnosti prisustvovali su gosti Nela Mayer Williams i Ela Maria Vilupek te predstavnici crkava koje sudjeluju u vjeronaučnom radu, a koji su tijekom godina tome radu davali iznimnu podršku: biskup Matej Lazar Kovačević iz Crkve Božje, tajnik Evanđeosko-pentekostne crkve Vedran Đulabić, glavni tajnik Saveza baptističkih crkava Željko Mraz, predsjednik Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV) Giorgio Grlj, pastor Baptističke crkve Zagreb Zdenko Horvat i predstavnica Društva prijatelja Bibije, Stella Juriček.

Ela Maria Vilupek govorila je o prvom vjeroučiteljskom susretu 1993. godine koji se održavao u ratno vrijeme te kako su došli na ideju da je potreban studij za vjeroučitelje. „Tako smo krenuli s izvanrednim studijem za vjeroučitelje, a predavanja su se odvijala u malom prostoru Baptističke crkve Zagreb koja nam ga je velikodušno prepustila. Imali smo stručne profesore sa Zagrebačkog sveučilišta. Željeli smo studentima dati kvalitetna i stručna predavanja, a djeci kvalitetnu nastavu s kvalitetnim materijalima koje smo dobili od Društva prijatelja Biblije. Nismo pitali tko je iz koje crkve već smo njegovali ono što nam je zajedničko.” – rekla je Vilupek te se posebno zahvalila Neli Mayer Williams koja je bila dobri anđeo zagrebačke crkve jer je otvorila svoj dom i brinula što će se jesti. Nela Mayer Williams govorila je o pripremi materijala za vjeronauk pod nazivom „Učimo Bibliju zajedno” za verifikaciju pri ministarstvu za vrijeme rata u skloništima te je posebno naglasila ulogu gospodina Nikole Radačića koji je tada radio u Ministarstvu obrazovanja na prihvaćanju programa. Nakon govora slijedio je vizualni prikaz dvadeset godina održavanja vjeronaučnih susreta. Uz pjesmu „Bog zauvijek je vjeran” izlazili su vjeroučitelji koji su nosili papiranti kamen za svaku godinu i lijepili ih na zid pozornice u crkvi.

Vjeroučitelji Božica Šomođi, Edita Turinski, David Kovačevič i Snježana Ilić podijelili su s prisutnima što za njih znače susreti vjeroučitelja i vjeronaučni rad. Organizatori vjeronaučnog susreta podijelili su zahvalnice zaslužnima za započinjenje vjeronaučnih susreta: Neli Mayer Williams i Eli Mariji Vilupek te predstavnicima crkava i organizacija koje su tijekom godina pružale podršku vjeronaučnim susretima i vjeroučiteljima: biskupu Mateju Lazaru Kovačeviću iz Crkve Božje, tajniku Evanđeosko-pentekostne crkve, Vedranu Đulabiću, glavnom tajniku Saveza baptističkih crkava Željku Mrazu, predsjedniku Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV) Giorgio Grlju, pastoru Baptističke crkve Zagreb Zdenku Horvatu za otvorena vrata Baptističke crkve Zagreb svih dvadeset godina i predstavnici Društva prijatelja Biblije Stelli Juriček za zajedničko djelovanje vjeroučitelja i društva. Zahvalnice su dobili i Anica Kerep,i Janet Berković i Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk, te Kristova crkva, Kristova međunarodna crkva, i Evanđeoski teološki fakultet iz Osijeka, čiji su predstavnici bili spriječeni prisustvovati skupu. Susret vjeroučitelja završio je porukom predsjednika Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV) Giorgia Grlja koji je izrazio zahvalnost svim vjeroučiteljima koji nedjeljom ‘prazne crkve’ odvodeći djecu na njihov sat vjeronauka: „Uz pedagoška znanja ključan je sadržaj evanđelja koji djeca čitaju iz nas. Ljubite Boga iznad svega jer djeca će zaboraviti gradivo, ali neće zaboraviti vas” – zaključio je Grlj.

Nakon prekrasnog zajedništva, slavljenja i zahvaljivanja Bogu, ohrabreni vjeroučitelji razišli su se spremni i opremljeni za nove izazove koji ih čekaju u novoj vjeronaučnoj školskoj godini.

Sonja Rozner

U emisiji Duhovni izazovi emitirano je izvješće o održavanju Bogoslužja zahvalnosti povodom dvadesete obljetnice prvog susreta vjeroučitelja Hrvatske.

http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=486&cHash=e886305835

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher