Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Jesu li predstavnici kršćanskih crkava upoznati s progonom kršćana u Iranu?

Jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za pomoć i zaštitu progonjenih kršćana Open Doors iz Njemačke, svake godine objavljuje svoj Index o progonima kršćana u svijetu.

Index je napravljen prema egzaktnoj metodici znanstvenika koji dolaze iz neovisnih i znanstvenih institucija. U Indexu se prati nekoliko kriterija po kojima se dobiva stupanj progona kršćana u svijetu. Jedan od najvažnijih kriterija je stupanj slobode vjerskog izražavanja, zatim slijede pračenja učestalosti oblika fizičkog i psihološkog nasilja i raznih zabrana, te utjecaja tih progona na sve dijelove javnog, obiteljskog i osobnog života. Index progona kršćana relevantan je izvor informacija kojeg koriste i državni službenici u Njemačkoj a udruga Open Doors nastoji svojim djelovanjem uključiti kršćane u slobodnim zemljama na aktivnu duhovnu i materijalnu pomoć progonjenoj subraći u zemljama intenzivnih progona.

Index obuhvaća 50 zemalja svijeta i ovogodišnji ranking prvih deset zemalja s najvećim oblicima progona je slijedeći:

  1. Sjeverna Koreja

  2. Somalija

  3. Afganistan

  4. Pakistan

  5. Sudan

  6. Sirija

  7. Irak

  8. Iran

  9. Jemen

  10. Eritreja

Na popisu od pedeset zemalja nema niti jedne europske zemlje, što ne znači da je i svjesnost i odgovornost prema ovom pitanju zadovoljavajuća.

Jedan od primjera takve (ne)svjesnosti glede ovog pitanja bila je i nedavna trodnevna posjeta iranskog ajatollaha dr.Hassan Homeinija, unuka vođe iranske islamske revolucije Homeinija iz 1979. godine Hrvatskoj. Posjet je organiziralo veleposlanstvo Islamske Republike Iran, a tokom svog boravka u Hrvatskoj ajatolah Homeini se sastao sa predstavnicima raznih vjerskih zajednica.

Srdačnom susretu sa delegacijom iranskih predstavnika u zagrebačkoj đamiji prisustvovali su i predstavnici kršćanskih crkava. Od strane Crkava reformacijske baštine bio je prisutan Toma Magda, predsjednik Saveza baptističkih crkava, a u ime Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj susretu je nazočio i dr. Dragutin Matak njen Glavni tajnik.

Dragutin Matak, dobitnik nagrade HHO za promicanje vjerske tolerancije, koji je već prošle godine bio službeni gost hrvatske delegacije u posjeti Teheranu, istaknuo je kako je susret sa tako visokim gostom ostavio poseban dojam te da ga ohrabruje poštovanje koje je ajatolah Homeinijem pokazao.

Homeini je kasnije posjetio i katoličkog pomoćnog biskupa zagrebačkog Ivana Šaška, te je poslije otputovao iz Hrvatske.

Postavlja se pitanje: koliko su zaista predstavnici kršćanskih crkava upoznati sa situacijom i opresijom vjernika u Islamskoj Republici Iran? Sukladno Indexu organizacije Open Doors, stanje se za kršćane u Iranu za razliku od prošle godine još pogoršalo te se ta zemlja u rankingu podigla za jedno mjesto.

Hrvatska vjernička javnost mora biti upoznata sa ovim grubim kršenjima ljudskih prava od strane režima u Teheranu i po tom pitanju bi Udruga za vjerske slobode trebala biti relevantna institucija koja izražava jasne kritičke tonove a ne pokazivati afirmaciju i srdačnost.

Od predstavnika crkava koji se pozivaju na tradicije protestantske reformacije očekuje se ograđivanje od suradnje sa predstavnicima režima i ideologija koja krše temeljna ljudska i vjerska prava kršćana u svijetu, te se u tom pogledu autor ovog teksta nada novom promišljanju uloge predstavnika kršćanskih crkava prema ovom pitanju.

Vatroslav Župančić je teolog i povjesničar. Trenutno služi kao propovjednik Evangeličke metodističke Crkve u Njemačkoj.

 

Izvori: www.opendoors.de

http://balkan.sahartv.ir/vijesti/region-i277489-ajatollah_homeini_prisustvovao_međureligijskom_skupu_u_zagrebu

http://adventisti.hr/nazaboravni-posjet-iranu/

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher