Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Njemačke crkve dobivaju sredstva unatoč padu broja vjernika

 

Njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) navodi kako su njemačke kršćanske crkve primile u 2017. godini, neovisno od prihoda od crkvenih poreza, državna sredstava u visini od 538 milijuna eura.

Taj podatak posebno iznenađuje jer, s jedne strane, ta svota je najveća do sada, dok s druge strane, bilježi se drastičan pad broja kršćanskih vjernika.

List ističe, navodeći podatke udruge Humanistička unija, kako su dvije njemačke kršćanske crkve, katolička i protestantska, dobile u 2017. godini od njemačkih saveznih pokrajina ukupno 538 milijuna eura što je 14 milijuna eura više nego 2016. godine.

Kada se govori o prihodima koje crkva dobiva od saveznih pokrajina, ti su prihodi pravno utemeljeni na ugovoru iz 19. stoljeća koji je nastao nakon što je država oduzela zemlju od crkve te se, istodobno, obvezala na isplaćivanje odštete što se prakticira do danas.

Prema dostupnim podacima, njemački dnevnik je objavio kako je 2016. godine Njemačka katolička crkva od poreza primila 6,15, dok je Protestantska crkva Njemačke primila 5,45 milijardi eura.

Činjenica je kako je broj vjernika kršćanskih crkava u Njemačkoj u stalnom padu. Prema podacima Statističkog ureda Njemačke, još 1990. 72,3 posto građana Njemačke pripadalo je jednoj od dviju kršćanskih zajednica dok je taj broj u 2015. pao na 56 posto.

Izvori:

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/kirchen-erhalten-rekordzahlung-vom-staat-15622843.html

https://www.youtube.com/watch?v=lGYlzMhCcTc

http://www.sueddeutsche.de/news/panorama/kirche-laender-ueberweisen-kirchen-538-millionen-an-staatsleistungen-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-180605-99-585433

(Za PEV pripremio Robert Bogešić)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher