Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Napredak Lausannskog pokreta

Lausannski je pokret napravio veliki napredak od vremena trećeg Lausannskog kongresa o evangelizaciji svijeta održanog u Cape Townu 2010. godine.

Indijska evanđeoska alijansa u lipnju je bila domaćinom prvog Lausannskog Global leadership foruma u Bangaloreu 350-orici sudionika iz više od 60 zemalja, predstavnika javnih krugova, crkava, agencija i medija. Glavni zadatak Foruma bio je ocijeniti napredak u pitanjima koja su identificirana u dokumentu ‘Capetownski iskaz o predanju’, te potaknuti na dodatno zajedničko djelovanja prema ciljevima poglavlja ‘Poziv na akciju’.

Direktorica Foruma bila je Grace Mathews, zamjenica predsjedatelja Lausannskog odbora. ‘Naše su radne skupine okupile britke umove i stratege,’ rekla je, i dodala: ‘Partnerstvo je ostalo temeljna vrijednost od naših ranih dana pod vodstvom Billy Grahama i Johna Stotta. Stoga, kao što smo učinili i u Cape Townu, planiramo mnoge sadržaje Foruma učiniti dostupnima on-line kako bismo potaknuli široko sudjelovanje u raspravama.’

Svaki od četiri dana započeo je obrazlaganjem Biblije govornika s drugog kontinenta, čemu je slijedilo multi-kulturalno proučavanje Biblije u malim skupinama. Forum bi nastavio s istraživanjem načina na koje se Crkva može bolje uključiti u kulturu – osobito kroz mjesne crkve, radno mjesto i kulturni utjecaj. Navečer su sudionici slušali vijesti s raznih kontinenata i bez žurbe molili za iskazane potrebe.

Na kraju Foruma, Doug Birdsall, izvršni predsjednik Lausanne od 2004., a sada predsjednik Američkog biblijskog društva, formalno je prenio vodstvo koreanskom Amerikancu Michaelu Ohu (42), osnivaču i predsjedniku ‘Krist biblijskog instituta’ u Nagoyi u Japanu. Kao novoimenovani izvršni direktor, naglasio je svoju želju da vidi više mlađih vođa uključenih u pokret.

Prvi u nizu globalnih konzultacija o ključnim pitanjima utvrđenim u Capetownskom iskazu o predanju već se dogodio na Jamajci razmatranjem mandata za skrb o stvorenju. Skupovi o pitanjima koja se tiču etniciteta, ‘evanđelja prosperiteta’ i evanđelja i medija trenutno su u fazi planiranja.

Kako biste primali Lausannsku Globalnu analizu u vaš poštanski sandučić, dvomjesečni pregled vijesti i trendove koji se odnose na svjetsku evangelizaciju, ili pronaći rastući popis objavljenih knjiga, posjetite www.lausanne.org. Ovdje također možete pročitati cijeli tekst Lausannskog iskaza o predanju na hrvatskome jeziku.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher