Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Nacionalni molitveni doručak u Washingtonu

 

Washington, D.C., SAD 6. – 8. veljače 2019. (IBA) – Ela Magda Džafić, glavna tajnica Studentskog evanđeoskog pokreta i predstavnica hrvatskih baptista, sudjelovala je na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu.

Početkom veljače ove godine održan je 66. predsjednički Nacionalni molitveni doručak u Washington D.C.u, u Sjedinjenim Američkim Državama. Molitveni doručak događaj je koji svake godine okuplja američke i svjetske političke, ekonomske i društvene vođe oko osobe Isusa Krista. Skup traje tri dana, te je središnji događaj sam Doručak na kojemu sudjeluje preko 4000 ljudi. Događaj svoj početak nalazi u inicijativi predsjednika Eisenhowera, koji je, suočen izazovima predsjedništva, zamolio grupu ljudi iz kongresa da moli s njim i za njega. Otada se u parlamentu SAD-a svaki tjedan okuplja grupa političara s obje strane političkog spektra, kako bi molili jedni za druge i za svoju državu. Molitveni je doručak događaj kada tu svoju praksu zajedničke molitve prenose na internacionalne prijatelje i sudionike, u nadi i želji da Isus Krist postane središte političkog i društvenog djelovanja.

Ove godine glavni govornik bio je Gary Haugen, direktor International Justice Mission, organizacije koja kao svoju misiju ima zaustaviti ropstvo na globalnoj razini. Gary Haugen prošle je godine također bio i govornik na GLSu. (govor možete pogledati ovdje https://www.youtube.com/watch?v=-7fJsT2F-z8) Slavljenje je vodio dobro poznati kršćanski pjevač, Chris Tomlin.

Molitveni doručak bio je dobra prilika susresti se i povezati se s ljudima sa svih strana svijeta, koji djeluju u različitim kontekstima društva. Iskoristili smo priliku i susreli se s hrvatskim ambasadorom u Washingtonu, gosp. Pjerom Šimunovićem, te ga upoznali s glavnim tajnikom Svjetskog saveza baptista (BWA), gosp. Elijah Brownom. To je bila i prilika pohvaliti se činjenicom da je naša doc.dr. Ksenija Magda, predsjednica ženskog odsjeka BWA, te da i Hrvatska ima svoje predstavnike na globalnoj razini kršćanskog djelovanja.

Molitveni doručak bio je prilika doživjeti što znači kada politički, ekonomski i društveni vođe različitih vjerskih i denominacijskih pozadina ostavljaju po strani svoje razmirice i u molitvi od Boga traže da bude temelj i središte svakog djelovanja. Zaista nadahnjujuće i ohrabrujuće iskustvo.

Ela Magda Džafić

 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher