Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Na djelu je represivna tolerancija

 

 Zagreb, 25. siječnja 2014. – O ekumenskom senziblitetu u javnosti, o odnosu vjerskih zajednica i države i njihovom položaju i financiranju u emisiji Duhovni izazovi 25. siječnja 2014. godine gostovao je rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta Osijek dr. Peter Kuzmič.

Izuzetno je značajno, ako želimo graditi mostove između Zapada i Istoka, da se vodeći ljudi Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvtskoj, kardinal Bozanić i mitropolit Jovan susreću i to u Crkvi Svetog Preobraženja, gdje je Pravoslavac bio domaćim Katoliku u središtu Zagreba, rekao je dr. Kuzmič.

Naglasio je, između ostalog, kako javna scena ne bi smjela biti sakralizirana, nego svjetonazorski pluralna, otvorena i zdravo sekularna, dodajući kako hrvatsko društvo još uvijek šepa u tome, jer se prenaglo skočilo iz komunizma u katolicizam, odnosno u nacionalnu religiju, te je na djelu snažna manifestacija religioznosti bez morala i odgovornosti.

Govoreći o lustraciji dr. Kuzmič je naglasio kako je taj proces zakasnio te nije bilo snažnog građanskog sloja koje se mogao suočiti s time, te nije bilo niti kompetentnih snaga u religijskim krugovima.

Komentirajući odnos aktualne vlasti prema vjerskim zajednicama, dr. Kuzmič je naglasio kako su još uvijek manjine u određenoj mjeri ugrožene, jer većina ima pravo definiranja i na djelu je tzv,. represivna tolerancija, dodajući kako mora postojati ravnopravnost svjetonazora.

Više možete pogledati na http://www.hrt.hr/enz/duhovni-izazovi/

Pripremio: Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher