Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Mačić! (I Međunarodni dan žena)

 

Amanda Jackson

Međunarodni dan žena je uvijek važan. 8. ožujak izgubio je svoju važnost samo ako ga koristite kao dan za promicanje više povlastica za sebe. No, koristeći ga kao dan ustajanja za žene diljem svijeta, koje žive u siromaštvu i ugnjetavanja, to je jako bitno.

Navodno mačići uvijek privlače puno pregleda na YouTubeu. Zato je ulični umjetnik Banksy napravio umjetničko djelo u Gazi – slatki mačić igra se s krhotinama od bombardiranja. On je komentirao kako je to bio jedini način da se usmjeri pozornost na patnje ljudi tijekom sukoba. Tako sada mačić dobija vašu pažnju. Kako bismo saznali za milijune žena i djevojaka u siromaštvu? Jedan od načina je da se međunarodni dan posveti ženama – i to dolazi ove nedjelje 8. ožujka – Međunarodni dan žena.

Zašto nam još treba takav dan? Da li je to diskriminacija muškaraca? U biti, da li će se time što postići za djevojke i žene i u svim ostalima danima 2015.? Pa, neka razmišljaju o Majčinom danu. To je kratko vrijeme proslavljanja majki, ali to ne znači njihovo zanemarivanje ostatka godine. Ili godišnjice braka – pokušajte reći svojoj partnerici da je nepotrebno to slaviti jer nije postigla ništa više. Posebni dani i praznici su podsjetnici postignuća, žrtve, ljubavi i predanosti.

Možda Međunarodni dan žena čini neke da se osjećaju neugodno, jer je to podsjetnik na trajno niski položaj žena u mnogim mjestima. Žene su pogođene siromaštvom više od muškaraca i imaju manje stabilne gospodarske okolnosti. Mnoge žene u svijetu su najviše propatile u gospodarskoj krizi 2008. godine – one su najviše osjetile gubitak radnog mjesta ili smanjenje plaća. Izgubljen je bio njihov posao u javnim službama, a njihova djeca su bila pogođena zdravstvenim i obrazovnim rezovima.

U Velikoj Britaniji, SAD-u i Australiji, ako se sadašnji stope i dalje budu mijenjale, potrajati će još 75 godina kako bi žene postigle jednaku plaću. U zemljama u razvoju smrtonosna jednadžba je žena plus siromaštvo. Ukratko – 50% trudnica i dalje propušta adekvatnu zdravstvenu skrb. Mogao bih nastaviti s pričama o tome kako su žene tretiraju u mnogim mjestima – udovice su pogrešno tretirane, djevojke su prisiljene na rani brak, žene su prevarene u procesima nasljeđivanja, a žene koje nemaju djece i dalje optužuju da su krive zbog toga. Dakle, nemojte mi reći da nije potrebno dnevno djelovati za žene.

Oddny Gunmaer pomaže ženama i djeci koja su pogođena sukobima u zadovoljavanju osnovnih potreba, u sprječavanju da se njima trguje ili iskorištava, i brine se za njih u kriznim situacijama. Pa što ona želi za žene obuhvaćene u krizi?

“Najočitiji odgovor je da one trebaju biti u mogućnosti imati dovoljno za jesti, adekvatne zdravstvene uvjete i prilike odlaska u školu. Za previše žena su to stvari koje im nedostaju. Također bih željela da mogu živjeti u miru, bez straha od napada vojnika koji ih žele uništiti, silovati i ubiti. To je njihov svakodnevni strah. Želim im slobodu da sanjaju i nastave u tim snovima. Želim da njihove nade ne umiru.”

Pitao sam Oddny je li Međunarodni dan žena uvijek važan. Ona je rekla: “8. ožujka izgubio je svoju važnost ako ga samo koristimo kao dan promicanja više povlastica za sebe. No, ako taj dan bude kao dan kada se ustaje za žene diljem svijeta, koji žive u siromaštvu i ugnjetavanja, tada je to dan velikog značaja.”

(Više pročitajte na: http://www.worldea.org/news/4527/a-kitten-and-international-womens-day)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher