Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Kuzmič: Kleronacionalizam zamijenio komunizam

NOVI SAD, 27. prosinca 2015. – Rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku Peter Kuzmič izjavio je da je na prostoru bivše Jugoslavije kleronacionalizam zamijenio komunizam.

“Kao što se ranije pitalo ‘što će Partija reći’, danas se pita ‘što kaže Crkva?’ Visok postotak građana, koji se izjašnjavaju kao vjernici, više je izraz političkog oportunizma i frustracije oko pitanja identiteta, nego pitanje iskrene vjere i plodonosne evangelizacije u postkomunizmu”, rekao je Kuzmič za  novosadski Dnevnik.

Ocijenio je da je takva “masovna seoba iz partije u katedralu” vjerski i politički opasna, jer političko-nacionalistička religija nanosi veliku štetu vjerodostojnosti kršćanstva i koči razvoj prave liberalne demokracije.

“Ona sužava prostor individualnih sloboda unutar kojih pojedinac bira na temelju svoje savjesti i razumnog odlučivanja, a ne pod pritiskom novih kolektivizama”, kazao je Kuzmič. Prema njegovim riječima, na ovim prostorima često se događa kako govor o dobrobiti naroda ili nacije olako poprimi neželjeni prizvuk kolektivističkog nacionalizma.

“Pametni rodoljub Martin Buber je desetljećima prije osnivanja toliko priželjkivane države Izrael isticao i za nas važne distinkcije: ‘Narod je fenomen života; nacija je fenomen savjesti; nacionalizam je fenomen prenaglašene savjesti’. Sve što je prenaglašeno – neuravnoteženo je i u svojim ekstremnim oblicima ugrožava one koji su nacijom i vjerom drukčiji”, rekao je Kuzmič.

Ocijenio je kako je vrijeme da se nešto nauči o opasnoj simbiozi strasnog nacionalizma i pregrijane političke religioznosti, te o zloj instrumentalizaciji takvog zanosa u političke i ratničke svrhe.

“Treba nam više sekularizacije, jer, kako je govorio pametni Željko Mardešić, jedan od najznačajnijih hrvatskih humanista i sociologa religije, ‘upravo gubitak političke i društvene moći crkava čini da one postanu prihvatljivije i utjecajnije u društvu, ali sada radi vjerskih i moralnih razloga, a ne svjetovnih pobuda'”, naveo je Kuzmič.

Ocijenio je kako je problem i u Hrvatskoj i u Srbiji što postoje “privilegirane nacionalne crkve”, koje su politički moćne i društveno utjecajne, ali su istovremeno duhovno i moralno slabe i bez većeg utjecaja na obiteljski moral, radnu etiku i uopće pravdu i poštenje u društvenoj zajednici čiju oni navodno premoćnu većinu čine.

“Toliko korupcije i tako visok stepen religioznosti jednostavno ne idu zajedno”, poručio je Kuzmič.

 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher