Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Kršćanske crkve i američki predsjednički izbori

Prema analizi fra Antonija Muse, ususret američkim predsjedničkim izborima dvije velike stranke, demokrati i republikanci, tradicionalno su održali svoje stranačke konvencije.

Tako je kandidat Demokratske stranke Joe Biden bio i službeno predstavljen javnosti na konvenciji koja se u cijelosti održavala virtualno, dok je republikanski kandidat i aktualni američki predsjednik Donald Trump podršku za svoju kandidaturu dobio na konvenciji koja je dijelom bila virtualna, a ključnim dijelom se događala uživo.

Činjenica je, navodi fra Musa, kako obje konvencije bez obzira koliko se u sadržaju i stilu razlikovale, u formi imaju i sličnosti. Prvo , obje konvencije počinju molitvom. To potvrđuje kako je u SAD-u vjera javna stvar, a upravo je kršćanska vjera bila povezujući faktor američkoga društva. S druge strane, u SAD-u su crkva i država jasno odvojene.

Što se tiče glavnih političkih stranaka, Demokratska stranka je bila tradicionalno katolička opcija koja je desetljećima okupljala katoličke birače. To je bila stranka koja se koncentrirala u velikim gradovima i siromašnim gradskim kvartovima u kojima su živjeli i radili europski doseljenici iz Poljske, Irske, Italije, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Hrvatske.

S druge strane, Republikanska stranka su tradicionalno uvijek bili doživljavani kao stranka dominantne protestantsko-evangeličke biračke baze s vrlo jakim utjecajem tzv. krupnog kapitala.

Stajališta pojedinih političkih opcija često nisu sukladna stajalištima pojedinih kršćanskih crkvi, kao što su pitanje pobačaja, eutanazije, genetičkog inženjeringa, prava beskućnika, borba protiv obiteljskog nasilja, upotreba oružja, pitanje zdravstvenoga sustava, njegove strukture, organizacije i financiranja.

Sve navedeno, i mnoga druga pitanja, pokazuju u kakvom stanju se nalazi danas kršćanska crkva u SAD-u. To je stanje podvojenosti. Iako, navodi fra Musa, i jedni i drugi su svjesni da Crkva mora nastaviti živjeti i nakon izbora i u svoje krilo primati i jedne i druge, vodeći ih Kristu i odgajajući ih u snazi, duhu i vrijednostima njegova evanđelja.

Promatrajući američko društvo, prema anketi američke tvrtke Harris (2005.), koja se bavi istraživanjem mišljenja javnosti, više Amerikanaca vjeruje u pakao, vraga i anđele nego u Darwinovu teoriju evolucije.

U anketi u kojoj je sudjelovalo 2.455 punoljetnih Amerikanaca, njih 82 posto vjeruje u u Boga, 79 posto u čuda, 74 posto u anđele, dok je broj onih koji vjeruju u pakao nešto manji, 62 posto.

U Darwinovu teoriju evolucije vjeruje 42 posto, a u kreacionizam, odnosno teoriju o nastanku koja objašnjava kako je morao postojati neki pametan dizajner koji je stvorio život na Zemlji 39 posto. U postojanje nekog oblika života u svemiru vjeruje 35 posto.

Nije nikakvo iznenađenje da je velika većina nacije koja na novčanicama dolara ima ispisanu krilaticu “U Boga vjerujemo” duboko religiozna, i da vjeruje u život poslije smrti, raj ili povratak Isusa na zemlju, ali je iznenađenje da ih puno manje vjeruje u duhove, izvanzemaljski život i reinkarnaciju.

Nekoliko godina ranije više od 40 posto Amerikanaca vjerovalo je u duhove. U odnosu na 2004. godinu, postotak onih koji vjeruju u Boga se povećao, a očito je da posljednje desetljeće važnost vjere u Americi jača.

Najreligiozniji među religioznima pokazali su se novorođeni kršćani od kojih 95 posto vjeruje u čuda, nasuprot 89 posto protestanata, odnosno 87 posto katolika.

S druge strane, u zemlji koja je svjetski predvodnik u znanstvenim istraživanjima, tek 16 posto novorođenih kršćana vjeruje u Darwinovu teoriju evolucije, dok Darwinu vjeruje 43 posto katolika i 30 posto protestanata.

Slijedom navedenoga, pred vjernicima i Crkvom je vrijeme određivanja prema evanđelju, prema biblijskim učenjima. Pred njima je izbor, ili korporacijsko upravljanje životom ili autentično evanđeosko kršćansko svjedočanstvo.

Pred Crkvom je izazov prihvaćanja autoriteta vrijednosti, izazov naučavanja i propovijedanja autentične kršćanske misli o Bogu, svijetu i čovjeku, o Radosnoj vijesti Spasitelja svijeta, Isusa Krista, izazov spasenja duša.

Za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić

(Izvor: https://ba.voanews.com/a/a-37-a-2003-05-19-9-1-86220647/1174950.html   https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti/analiza-fra-antonija-muse-kako-su-predsjednicki-izbori-podijelili-americke-katolike/   https://www.poslovni.hr/lifestyle/amerikanci-vise-vjeruju-u-boga-i-vraga-nego-u-darwina-i-evoluciju-63282)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher