Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

„Kršćanska vjera u znanstvenoj zajednici i medijima – saveznik ili nametnik“

Zagreb, 30. listopada 2013. – Na Zagrebačkom sveučilištu, u su-organizaciji udruge Studentskog evanđeoskog vijeća (STEP) i Kršćanskog akademskog kruga, dr. John Lennox, profesor matematike i filozofije znanosti oxfordskog sveučilišta na Green Templeton Collegeu, održao je predavanje pod naslovom „Kršćanska vjera u znanstvenoj zajednici i medijima – saveznik ili nametnik“, objavila je 9. studenog 2013. godine HTV emisija Duhovni izazovi.

Dr. Lennox je, istaknuo, između ostalog, kako živimo u multikulturnom i pluralističkom društvu u kojem postoje činjenično različiti svjetonazori, što je pitanje kako na svijet, uz kršćane, gledaju agnostici, panteisti, hinduisti, budisti ili ostali.

Prema njegovim riječima, svoj svjetonazor je izložio  kritikama ljudi drukčijih svjetonazora i upustio se u ono što danas smatra najvažnijim, a to je javni dijalog prožet poštovanjem. Problem ne leži u znanosti, s jedne strane ili religije, s druge, tvrdi dr. Lennox, naglašavajući kako je znanost ista, ali su različiti svjetonazori, a jedini put je u dijalogu bez agresije.

Govoreći o kršćanstvu, dr. Lennox kršćanstvo ne smatra religijom u smislu niza obreda, nego stvarni, živi odnos s Bogom.

U reakcijama nakon predavanja dr. Lennoxa, dr. Vedran Đulabić, tajnik Evanđeoske pentekostne crkve, je naglasio da je dr. Lennox ukazao kako različiti svjetonazori moraju naći načina kako da ko-egzistiraju u multikulturalnom društvu te da niti jedan svjetonazor ne smije biti dominantan.

Dr. Katica Knezović, Kršćanski akademski krug, naglasila je da vjeruje kako je ovim predavanjem dr. Lenoxa dat jedan važan impuls da se takva rasprava nastavi na akademskoj i civiliziranoj razini

Dr. Ivan Grubišić, sociolog religije, je naglasio kako se mora biti otvoren za dijalog i nitko nema monopol nad istinom.

Više možete pogledati na http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews%5Bcat%5D=486&cHash=e886305835

Razgovor s prof. dr. Lennoxom, nekoliko dana uoči dolaska u Zagreb, možete pročitati
http://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/razgovor-s-johnom-lennoxom-znanstvenikom-koji-je-prokazao-iracionalnost-novih-ateista-dawkins-ekipa-su-fanatici/ (Izvor: bitno.net)

Donosimo vam video Lennoxovog govora pred Oxford Union Society
http://www.step.hr/component/content/article/555-john-lennox-u-zagrebu-30102013.html (Izvor: step.hr)

Pripremio Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher