Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Kršćani u Siriji

(Foto-bitno.net)


Kršćani u Siriji suočeni su s rastućim islamskim fundamentalizmom. Prema izjavi tamošnjeg franjevca i župnika o. Hanna Jalloufa, sela oko Knayeha, koji se nalazi 50 km jugozapadno od Aleppa, islamisti već kontroliraju. Kao primjer fratar navodi da u dva sela po nalogu fundamentalista skupine “Jabat al-Nusra”, sirijske verzije Al-Qaide, ne smiju više zvoniti crkvena zvona, uz obrazloženje da su to sada muslimanska sela.

Kršćanska sela u kojima kao župnici djeluju franjevci, već dva mjeseca su odsječena od ostatka zemlje i stalno su pod paljbom sirijske vojske, jer smatraju da se ondje skrivaju naoružani pobunjenici, izjavio je Jallouf njemačkoj katolički tiskovnoj agenciji KNA. Opskrba vodom i strujom prekinuta je već mjesecima, ističe franjevac, a preostali stanovnici sve su siromašniji, budući da im naoružane skupine pobunjenika uzimaju humanitarnu pomoć iz Turske i otimaju usjeve. Kršćani su sve češće i žrtve otmica.

Melkitski nadbiskup Zahle, Issam Darwish, apelirao je na međunarodnu zajednicu da se odlučnije zauzme za mir u Siriji. Osobito bi europske zemlje morale izvršiti veći pritisak na strane u sukobu da svi sjednu za pregovarački stol, izjavio je Darwish zakladi ” Kirche in Not” u Münchenu. Za lipanj planirana međunarodna konferencija o Siriji, koja će se održati u Genevi, čini se kao dobra prilika za predstavljanje novoga mirovnog plana.

Mirni dijalog između Sirijaca jedini je put do mira i stabilnosti, naglasio je nadbiskup. Demokratski napredak može se postići samo putem pregovora i razgovora, a nikako ratom: “Najprije moraju prestati borbe i krvoproliće.” Znajući da je u sirijskim sukobima do sada ubijeno oko 80.000 ljudi, izgledi za unutarsirijsko pomirenje su loši. Ipak Darwish i kod predstavnika države i kod pobunjenika vidi pozitivne pomake.

Rat stvara nevolje i Libanoncima, podsjeća nadbiskup, svjedočeći da se mnogi Libanonci boje da bi se sukob mogao prenijeti i na njihovu zemlju. Parlamentarni izbori, planirani za lipanj, već su odgođeni. Osjeća se da i libanonsko gospodarstvo trpi, jer mnogi turisti otkazuju svoja putovanja. Osim toga više od milijun sirijskih prognanika i izbjeglica utočište je našlo u toj zemlji. Samo u biskupiji Zahle prihvaćeno je 700 obitelji. “Mi im pomažemo u čemu god možemo”, izjavio je nadbiskup Darwish, ali mnoštvo izbjeglica iscrpilo je tamošnje humanitarne snage.

(ika/bitno.net)

Prema podacima koji se navode na www.islamska-zajednica.hr/vijesti/krscani%20u%20siriji.pdf, u Siriji živi 1,526.997 kršćana pripadnika 11 različitih crkvi od kojih su:

Pravoslavna 545.250 (broj pripadnika 2000. godine)
Armenski pravoslavci 342.123
Rimski katolici 180.372
Armenski katolici 61.911
Aramejci 57.873
Protestanti 37.605
Ašurci 35.280
Latini 21.237
Kaldonski katolici 17.169
Surjanski pravoslavci 166.029
Surjanski katolici 62.148

za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher