Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Kršćani opet u Dioklecijanovim vremenima

U srijedu, 07. siječnja nadkonfesionalna je kršćanska dobrotvorna organizacija Otvorena vrata (Open Doors) objavila godišnje Izvješće o progonu kršćana u Svijetu. Prema rezultatima istraživanja 100 milijuna kršćana danas trpi progone zbog svoje vjere čime su najprogonjenija vjerska zajednica na Zemlji. Prošle se godine dogodio porast progona žestinom, okrutnošću i zemljopisnom raširenošću tako da se može govoriti o povratku kršćana u Dioklecijanovo vrijeme progona s namjerom njihovog potpunog uništenja. Izvješće obuhvaća vremenski period od prvoga studenoga 2013. do 31. listopada 2014. godine i njime je dokumentirano onemogućavanje vjerske slobode kršćanima s popisom 50 država. Ovdje navodimo prvih deset u kojima su kršćane najokrutnije progoni:
  1. Sjeverna Koreja
  2. Somalija
  3. Irak
  4. Sirija
  5. Afganistan
  6. Sudan
  7. Iran
  8. Pakistan
  9. Eritreja
  10. Nigerija

Sjeverna Koreja: deportacije i uništenje

Od 2002. godine, Sjeverna Koreja drži sramotno vodeće mjesto na ovom popisu tlačenja i progona kršćana. Također se UN-ovo istražno povjerenstvo o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji došlo do zaključka da je težina i opseg kršenja ljudskih prava u toj zemlji nepojmljiv, te preciziralo ‘da državna vlast za osobitu prijetnju drži širenje kršćanstva’. Procjenjuje se da je 70.000 kršćana zatvoreno u zloglasnim radnim logorima gdje su izloženi osobito okrutnom mučenja i napornom radu. Sveukupno ih ima između 200.000 i 400.000 s tim da žive kao kriptokršćani zbog neprijateljstva vlasti.

Progoni u islamskom svijetu

U 40 od 50 država s popisa razlog progona je islamski ekstremizam. Osobito je nepojmljiv val zlosilja džihadista na Bliskom istoku što je eskalirao sredinom 2014. godine, a zaprijetio je potpunim uništenjem kršćana u Iraku i Siriji. Ne smije se zanemariti ni očito pogoršanje u nekim afričkim državama kao što su Nigerija i Sudan. Pojačani su ponovno progoni u Iranu gdje su progonitelji javne vlasti, a posebice su pogođeni brojni kršćani obraćenici s islama koje se osuđuje na drakonske zatvorske kazne, stoji u Izvješću organizacije Otvorena vrata.

Tzv. Islamska država

Nepojmljivi su zločini džihadista Islamske države (IS) na teritoriju Iraka i Sirije doveli do nestanka kršćana na tom području što je šokiralo svjetsku javnost prošle godine, a kod nas je gotovo potpuno prešućeno. Sirijski su kršćani za bliskoistočne prilike imali visok stupanj slobode prije pokretanja građanskoga rata, a kojega su inicirale Sjedinjene Američke Države, te potpomažući protivnike predsjednika Asada omogućili proglašenje islamskoga kalifata. Izvješće Open Doors donosi podatak da je od dva milijuna sirijskih kršćana u zemlji samo još polovica njih, te da su gotovo svi prognanici u vlastitoj zemlji. Nakon svega sirijskim kršćanima prijeti uništenje, a o vjerskim slobodama nema ni govora. Jednako su katastrofalne posljedice Amerikanci donijeli i iračkim kršćanima svojom agresijom na Irak 2002. godine. Uspostava islamske države svirepim je ubojstvima i porobljavanjem uništila kršćansko stanovništvo u području ninivske doline i grada Mosula.

Nigerija i Sudan

Na sjeveru Nigerije također je proglašen islamski kalifat od terorista Boko Haram sa sjedištem u gradu Gwoza s istim posljedicama okrutnih ubojstava i masovnih otmica po kršćane kao i u islamskoj državi na Bliskom istoku. Drastično je porastao progon kršćana i  Sudanu, Keniji i Džibutiju. Zanimljivo da je Kenija većinski kršćanska zemlja, ali progone čine islamski ekstremisti iz Somalije stalnim upadima preko granice.

Unatoč intenziviranju progona Open Doors vidi ‘znakove nade u beznadnom okruženju’. Naime, sve su brojniji podupiratelji njihovoga humanitarnoga rada što im omogućuje spašavanje i pomaganje desetcima tisuća progonjenih kršćana i to u žarištima progona i ratova kao što su Sirija i Irak. I u ovoj su prigodi pozvali sve kršćane na solidarnost s progonjenom subraćom u vjeri podrškom i molitvom.

Detalje o ovom jedinstvenom istraživanju progona kršćana možete pronaći OVDJE.

 

(Izvor: http://www.vjeraidjela.com/krscani-opet-u-dioklecijanovim-vremenima/)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher