Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Kršćani između svih fronti u Iraku

(Foto: dw.de Spencer Platt/Getty Images)

Kršćanima i pripadnicima drugih manjina u Iraku prijeti “potpuni nestanak” zbog napredovanja terorističke skupine Islamska država Iraka i Sirije (ISIS), kaže Matthias Vogt, ekspert pri Međunarodnoj katoličkoj misiji Missio u Aachenu. Ovaj stručnjak za islam u studenome je boravio u Mossulu i u gradu Qaraqoshu, koji je pretežno naseljen kršćanima. Mossul je u međuvremenu pod kontrolom skupine ISIS.

Između 300 000 i 350 000 kršćana danas živi u Mezopotamiji. Procjene su različite. Ipak, jasno je sljedeće: od 1,4 milijuna kršćana, koliko ih je bilo 1987. godine, zemlju je napustio veliki broj izbjeglica, većinom zbog posljedica Drugog zaljevskog rata 2003. godine. Više od 2 000 iračkih kršćana od tada je ubijeno, procjenjuje katolička organizacija “Kirche in Not” na svojoj internetskoj stranici. Prema istim podacima više od trećine iračkih izbjeglica u inozemstvu su kršćani.

Crkve zatvorene, kuće opljačkane

Otkako su islamisti zauzeli Mossul stotine tisuća izbjeglica je napustilo taj drugi po veličini irački grad. Među njima su i kršćani, kao i pripadnici drugih religijskih manjina, poput jezida i šiitskih grupa, navodi organizacija Mission, pozivajući se na partnerske organizacije s lica mjesta. Biskupi, svećenici i časne sestre su pobjegli u obližnja kršćanska sela, koja su do sada slovila kao sigurna. Sve crkve u Mossulu su zatvorene, navodi ta organizacija. “Nama su predstavljeni nevjerovatni izvještaji u kojima se navodi da su teroristi ISIS-a u Mossulu zaklali stotine ljudi i da leševi leže na cestama. Kuće su opljačkane”, kaže stručnjak organizacije Mission, Vogt.

Dodatno otežavajuće je to da kurdske paravojne formacije ne dozvoljavaju izbjeglicama da prijeđu granicu u kurdske autonomne regije i to iz straha od terorista koji bi se mogli umiješati među izbjeglice. “I u Qaraqoshu, kršćansko mjesto, koje se nalazi nekoliko kilometara istočno od Mossula, u međuvremenu su upali islamski teroristi koji prijete tamošnjim stanovnicima. Stanje je opisano kao dramatično. Samostani su opkoljeni, a redovnice i redovnici, koji u njima žive, elektronskom poštom šalju dramatične pozive u pomoć”, kaže Vogt.

Za kršćane u Iraku je stanje bilo loše još prije događanja proteklih tjedana”, potvrđuje Kamal Sido, stručnjak za Bliski istok pri Društvu za ugrožene narode u Goettingenu. On kaže da je to posebice bio slučaj sa arapskim, šiitskim i sunitskim dijelovima Iraka. Iznimka je, prema njegovim riječima, jedino sjever Iraka, gdje dominiraju Kurdi. Još 2007. godine je, kaže Sido u razgovoru za DW, vjerovao da je egzodus kršćana iz Iraka završen. “Nismo bili u pravu.” Neki kršćani su, naime, ostali na jugu i u centralnom Iraku – u Mossulu kao i u glavnom gradu Bagdadu, kaže on.

Kršćani trpe dvostruko protjerivanje

Invazijom islamista iz Sirije stanje se nedvojbeno još jednom pogoršalo. Tako su vjerojatno “posljednji kršćani napustili Mossul”. Oni su pobjegli u područje sjeveroistočno od Mossula, udaljeno do 30 kilometara od gradskog centra. To područje je od 2003. godine kontrolirano od strane kurdskih snaga sigurnosti, uz podršku kršćanskih paravojnih formacija. Tamo su već živjele brojne izbjeglice.

“Sada izbjeglice, koje su pobjegle od 2003. do 2007. godine, pružaju pomoć onima koji su izbjegli 2014. godine.” Regija oko Mossula već stoljećima slovi kao središte kršćanstva u Iraku.

Bonnski teolog Thomas Schirrmacher upozorava na opasnost od sukoba, koji prijete područjima na sjeveru Iraka, u kojima vladaju Kurdi, a koje je utočište za veliki broj izbjeglica. Doduše, kurdska područja su, kako on kaže, “idealno mjesto za kršćane jer je tamo mirno i u skladu s pravnom državom”, ali zbog ogromnog broja izbjeglica sada se mijenja struktura moći. “Stoga su Kurdi vrlo zabrinuti kako će jednog dana postati manjina na tom području”, kaže Schirrmacher u intervjuu za DW. Prema njegovim riječima posljedica ovakvog stanja su neprijateljstva i diskriminacija. “Tako kršćani trpe dvostruki progon.”

(preuzeto od http://www.dw.de/kr%C5%A1%C4%87ani-izme%C4%91u-svih-fronti-u-iraku/a-17738669)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher