Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Koordinacija humanitarne pomoći za Ukrajinu

Zagreb, 1. ožujka 2022. (IBA) – Nakon nekoliko sastanaka s predstavnicima Europske Baptističke Federacije i Ukrajinskog Baptističkog saveza, koordinacijski tim SBC u RH sastao se kako bi dogovorili daljnje korake i organizirali humanitarnu pomoć za građane i građanke Ukrajine pogođene katastrofalnim posljedicama rata. Uz pastore Ivicu Horvata, Željka Mraza, Mihala Kreku, Teofila Mršića i Filip Grujića dio koordinacijskog tima je i brat Kostya Bakanov, ukrajinski misionar u Hrvatskoj koji je u stalnom kontaktu s našom ukrajinskom braćom i sestrama, te voditeljima i pastorima ukrajinskih crkava.

Na sastanku je dogovoreno humanitarno djelovanje SBC u RH u dva ključna smjera.

* Prihvat izbjeglica iz Ukrajine u našim crkvama i domovima

* Prikupljanje novčanih sredstava preko računa SBC u RH koja će se koristiti na dva načina

(slanje novčane pomoći preko Europskog Baptističkog Saveza za potrebe Ukrajinskih građana, troškovi pomoći i uzdržavanja ukrajinskih izbjeglica u RH)

Kako se možete uključiti?

Molitvom

U ovom trenutku apeliramo na sve naše crkvene zajednice i naše vjernike da se aktivno uključimo najprije u molitvi da Bog zaustavi rat u Ukrajini i da se prekine gubitak ljudskih života i nepotrebna i tragična patnja svih pogođenih ovim ratom.

Financijskom podrškom

Pozivamo vas da se uključite bilo kao crkvene zajednice ili kao pojedinci u prikupljanju novčanih sredstava za pomoć građankama i građanima Ukrajine koja će biti proslijeđena i iskorištena tamo gdje je najpotrebnije.

Vašu donaciju možete uplatiti ili kroz vaše lokalne baptističke crkve ili direktno na račun Saveza Baptističkih crkava u RH na:

IBAN: HR8823600001101525063

Opis plaćanja: Pomoć za Ukrajinu

Udomljavanjem

Pozivamo vas da otvorite vaše domove za prihvat izbjegličkih obitelji u pojedinaca koji će tražiti utočište u našoj zemlji. Prve obitelji izbjeglica već su smještene u Kući Nade u Gajnicama dok su druge u ovom trenutku na putu za Hrvatsku i u procesu smo pronalaska smještaja. (Vašu raspoloživost za smještaj možete prijaviti vašim lokalnim pastorima)

Humanitarnom pomoći

U ovom trenutku u procesu je akcija skupljanja pomoći u obliku hrane i higijenskih potrepština koje će krajem tjedna krenuti prema Ukrajini. Ukoliko ste u Zagrebu i želite donirati, slijedeće stvari možete ostaviti u Kući Nade, Gajnice 2 u utorak i srijedu između 17-20h.

Hrana: Voda, trajno mlijeko, tjestenina, žitarice – (doručak), juhe, konzerve, paštete, mesni naresci, suhomesnati proizvodi, sirni namazi, kava, čajevi, energetske pločice, slatkiše, kekse, čokoladice…

Ostale potrepštine: Osobna higijena (šamponi, maramice, higijenski ulošci, pelene za djecu..), vreće za spavanje, prekrivači i deke.

Svoj govor na dan napada na Ukrajinu predsjednik Baptističkog Saveza Ukrajine Valerij Antonyuk završio je riječima:

‘Započinjemo novu fazu, novu stranicu u službi koja nikada prije nije postojala. Bog nas je blagoslovio da desetljećima živimo mirno i spokojno, ali u ovakvim vremenima cijeloj našoj zemlji treba crkva kao svjetlo i sol. Gospodin je naš pastir, nećemo biti u potrebi i On će nas voditi u ovakvim vremenima. Neka nas Bog blagoslovi, molimo za vas i SLUŽIMO ZAJEDNO Gospodinu!’

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher