Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Jedinstvo kao preduvjet rasta Crkve

Zagreb, 19, svibnja 2016. (IBA) – Pod pokroviteljstvom Protestantskog evanđeoskog vijeća, u zagrebačkoj Baptističkoj crkvi ‘Dubrava’, održane su jednodnevne konzultacije o osnivanju novih crkava. Organizatori, Stephen Bell i Emanoel Santos u suradnji s Lausanne Church planting networkom i PEV-om, pozvali su tridesetak sudionika, voditelja evangelizacijskih aktivnosti pri crkvama članicama PEV-a. U ime PEV-a skup je pozdravio predsjednik Giorgio Grlj.

Cilj konzultacija bio je razmišljati o potrebi jačanja suradnje među osnivačima crkava u Hrvatskoj. Inicijativa želi pomoći osnivanje crkava koje su biblijski utemeljene, kulturno kontekstualizirane i u ime Isusa Krista imaju utjecaj na svoje društvene zajednice.

Ispred Lausannskog komiteta za evangelizaciju i Europske kršćanske misije govorio je Ron Anderson. Kao čovjek koji je veliki dio svog života posvetio Španjolskoj i dobro upoznat s misijom u Europi, iznio je ohrabrujuće podatke o 800 novih crkava koje su, tijekom pet godina, osnovane u Španjolskoj, 100 novih crkava u deset godina u Oslu, dok se u ateističkoj Francuskoj otvara jedna nova crkva svakih deset dana. Europa se ponovo budi.

U nekoliko je izlaganja Ron Anderson predstavio važnost pet čimbenika biblijske ekleziologije, strateškog saveza i naglasio, kako je i temeljem iskustva drugih zemalja, od ključne važnosti zajedničko djelovanje onih kojima je stalo da se evanđelje Isusa Krista širi i Crkva raste.

Svoj doprinos su izlaganjima dali i Matej Lazar Kovačević, nadglednik Crkve Božje u RH, Stanko Jambrek profesor na Biblijskom institutu, te Damir Pintarić, pastor Baptističke crkve ‘Betanija’ u Čakovcu. ‘Brojnost evanđeoskih kršćana ne smije biti zapreka da radimo zajedno i očekujemo očitovanje Božje sile’, istaknuo je nadglednik Kovačević.

Sudionici su cijelo vrijeme radili u malim grupama kako bi u razgovoru procesuirali ono što su čuli od izlagača, te međusobno podijelili svoja iskustva i očekivanja za vrijeme koje dolazi. Organizatori obećaju sistematizirati prikupljene ideje i zajedno s izlaganjima prezentirati ih u elektroničkom obliku kako bi bile dostupne širem krugu pastora i mjesnih crkva.
Sljedeća, veća dvodnevna ili trodnevna konferencija bi se trebala održati za veći broj ljudi, a sve kao priprema za veliku Europsku konferenciju o evangelizaciji tijekom 2017. godine.

IMG_3428

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher