Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Javna tribina “Riječ Reformacije”

Zagreb, 25. listopada 2017. – U povodu obilježavanja 500 godina reformacije, u organizaciji projekta „Biblija 365″ održana je u srijedu, 25. listopada, u Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu javna tribina „Riječ Reformacije”.

Javna tribina je održana u organizaciji projekta „Biblija 365″ u čije ime je sudionike pozdravio Ratko Medan, pastor Evanđeosko pentekostne crkve (EPC) Stijena spasenja, Zagreb, koji je naglasio važnost ove tribine u promicanju glavnog cilja projekta, a to je popularizacija čitanja Biblije.

Uvodnu riječ održao je predsjednik Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV) Giorgio Grlj, pastor Baptističke crkve (BC) u Rijeci, koji je naglasio kako je u središtu i temelj svega Pismo, koje je „ne polovični, ne jedan od autoriteta, već temeljni: autoritet u pitanjima vjere i ponašanja.”

Dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak je, između ostalog, govorio o aktualizaciji Riječi Božje, te je podsjetio kako Drugi vatikanski sabor naglašava da valja krenuti od teksta, od Biblije. Također je istaknuo da, kad govorimo o svijetu i aktualizaciji Božje riječi u njemu, onda je jasno da Crkva nije nešto izolirano, te da koliko Crkva aktualizira Božju riječ za sebe, toliko ju aktualizira i za današnji svijet.

Dekan Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku prof. dr. sc. Peter Kuzmič posebno je ukazao na doajena svih bibličara, fra Bonaventuru Dudu te je predstavio nekoliko izdanja Biblije. Tom je prigodom posebno istaknuo Lutherov prijevod, a naveo je i prijevod na hrvatski jezik u izdanju Stvarnosti.

Izvanredni prof. dr. sc. Dean Slavić, profesor na Filozofskom fakultetu i autor knjige „Biblija kao književnost”, govorio je o odnosu Biblije i književnosti, odnosno zašto je Biblija toliko nazočna u književnosti ili zašto je književnost toliko nazočna u Bibliji.

Nakon izlaganja sudionika tribine uslijedila je rasprava koju je moderirao voditelj tribine Vedran Đulabić, tajnik EPC-a u Republici Hrvatskoj.

Po završetku tribine svakom posjetitelju uručeno je posebno izdanje Poslanice Rimljanima koje je dizajnirao nagrađivani hrvatski grafički dizajner Damir Bralić.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher