Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Izvještaj Royal Rangers, Krivi Vir (Srbija)

U razdoblju od 28. do 31. kolovoza u organizaciji Royal Rangers-a održan je drugi stupanj obuke za vođe NTT (national training trail).

Kroz raznolike prilike tijekom obuke i njihove dinamične avanture hoda u vjeri, prikupili su mnogobrojna dragocjena iskustva, koja su ih još više opremila za svakodnevan hod koji ih čeka kroz razne izazove ovozemaljskog putovanja s Gospodinom.

Evo i kratke priče:

„«Ujutro možete spavati koliko dugo želite», objavio nam je naš vođa, «no trebate znati da na slijedećem odredištu morate biti u 7:30 a trebat će vam dva sata da do tamo stignete.»

Nalazili smo se u potpunoj divljini. Preko 60 tinejdžera i odraslih Royal Rangera iz preko deset europskih zemalja skupilo se na National Training Trail (NTT). Naš je zadatak, jednostavno rečeno, bio da pješačimo od mjesta do mjesta oko srpskog sela Krivi Vir, noseći sa sobom svu hranu, svoje sklonište i sav pribor potreban za četverodnevnu ekspediciju. Naše mjesto kampiranja druge večeri je bilo tako skriveno da su ga naše vođe jedva našle.

Ipak smo ga pronašli, a onda nas je savladala iscrpljenost nakon 15 km pješačenja. Bili smo spremni za hranu i vodu. No prvo smo morali zapaliti vatre i skuhati jelo koje ćemo jesti. Isto tako smo saznali da moramo profiltrirati vodu prije nego je možemo piti.

Izvor vode proteklog dana bio je bar čist, iako je jedva curio. Trojica, četvorica koji su punili boce, morali su čekati najmanje petnaestak minuta. Oni koji su se nadali da će oprati svoje suđe, politi znojno lice ili samo ispiti čašu vode, ubrzo su napustili red, shvaćajući kako je najvažnije pohraniti vodu za predstojeće putovanje.

Nisam bio previše razočaran kad sam shvatio da ću novo pješačenje morati započeti u 5:30 slijedećeg jutra. Spoznaja da ću se udaljavati od divljine, približavati civilizaciji i izvoru čiste vode motivirala me je da se izvučem iz svoje rosom natopljene vreće za spavanje, spakiram ranac i pomognem ostatku tima da nastavimo našu ekspediciju.

Kad smo stigli, dočekao nas je miris kuhanog povrća, jaja i mesa. Roštilj se nalazio u blizini pjenušavog potočića koji nam je žuborio dobro jutro uz čestitke ostalih što smo našli naše slijedeće odredište. A voda! Voda koja nadire iz izvora. Trebalo mi je tri sekunde da napunim bocu, što mi je ostavilo dovoljno vremena da ohladim znojno lice i napijem se svježe vode. Uspjeli smo!

Ovo pješačenje gdje uz pomoć mapa pronalazimo put i spavanje vani bez šatora, pomoglo mi je da steknem novo razumijevanje svoje vjere, za koje sam znao da je istinito, ali ga jedno vrijeme nisam prakticirao. No za ovog četverodnevnog izazova, shvatio sam važnost i vrijednost izvora čiste, brze, osvježavajuće vode. Postao sam ponovno na tome zahvalan.

Podsjetio sam se susreta žene s čudnim čovjekom kod zdenca. Bio je umoran od puta i nije imao ničim zagrabiti vodu. Nakon što je od žene zatražio vodu, izmijenili su nadnaravni razgovor. Ona mu je ponudila vodu koja će utažiti tjelesnu žeđ; on joj je ponudio vodu koja je izvor vječnog života. Na kraju razgovora, ona je shvatila važnost tog čovjeka. Shvatila je da je pronašla Izvor. Isus nudi živu vodu, bujicu svježe vode koja vječno traje i u nama stvara izvore da  osvježavaju druge.

Poput različitih izvora vode u Srbiji, postoje i različiti načini i okolnosti pod kojima susrećemo Krista u našem životu. Klasični primjer je bogoslužje. Nakon što je Isus uznesen na nebo, njegovi su se sljedbenici počeli skupljati zajedno. To je integralni dio bogoslužja – zajedništvo s Isusom i jedni s drugima.

Tokom godina mnoge denominacije i organizacije  osmislile su nove načine susreta s Isusom. Royal Rangers (RR) je jedan od načina. Iako je nastao u SAD, nisam za njih znao dok se nisam preselio u Hrvatsku. U posljednje tri godine sve me više impresionira ovaj kršćanski izviđački program.

Ako trebamo ljubiti Gospodina našeg Boga svim srce, dušom i snagom, to znači da trebamo biti izazvani duhovno, intelektualno, čak i fizički i emocionalno. Crkva bi trebala redovno nuditi te izazove. U tome su Royal Rangers nenadmašivi. Zato vjerujem da Royal Rangers ima mnogo ponuditi Crkvi.

Na primjer, umjesto da jednostavno propovijedamo: «Ne bojte se!» – stalna zapovijest kroz cijelo Pismo, lokalna zajednica i različita društva trebaju svojim članovima ponuditi priliku da prevladaju strah. Spavanje vani u nepoznatoj divljini strane države siguran je izazov strahu i vježbanju vjere.

Četvero nas ih Hrvatske savladalo je ove i druge prepreke. Zajedno predstavljamo tri hrvatske regije, imamo različite vještine i darove i služimo svatko na svoj način u lokalnim zajednicama. Kroz NTT smo svi bili potaknuti da postanemo bolji vođe. Ne sumnjam da su četiri lokalne zajednice ojačane našom prošlotjednom avanturom“.

Tijekom ovih zanimljivih dana avanture i kroz njih hoda u živoj vjeri, podsjetili smo se kako je važno naći izvor. Ako je u centru svega Krist, naša će nastojanja oživjeti. Duh Sveti nam daje snagu, a upravo to je ohrabrenje za nastavak rada Royal Rangers Hrvatske, kojim vjerujemo da će još mnogi vođe i mnogi učenici Isusa Krista biti uspješno obučeni za život i službu na Njegovu slavu i čast!

Jeremy Bohall

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher