Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Ion Sobrino: Treba vremena, ali stvari će se promijeniti

Ion Sobrino kršćanski teolog, Isusovac iz Salvadora, koji je većinu života proveo u Salvadoru gdje se protivio nepravednom režimu i vojnoj hunti, poznat je po svom doprinosu teologiji oslobođenja i promicanju crkve siromašnih, razgovarao je 21. lipnja u emisiji Duhovni izazovi o svojim očekivanjima od crkve danas.

Odgovarajući na upit kakve su promjene u Crkvi od Drugog vatikanskog koncila  i je li od tada napredovala, jer prije 50 godina nije bilo Koncila i nije bilo Medellina gdje je održana konferencija latinoameričkih biskupa. U Medellinu je rečeno da se, ako želimo biti Crkva, biskupi moraju odreći vlastitog života – ne samo novaca i palača – već i posvetiti svoje živote siromašnima, što se i dogodilo jer su svoje živote dali i biskupi, ali i mnogi svećenici.

Na komentar kako iz europske perspektive Crkva siromašnih izgleda kao utopija, Sobrino je naglasio kako  je to svojstveno Europi, jer je to svijet obilja.

Odgovarajući na upit o svećeničkom celibatu i ulozi žena u crkvi, izrazio je mišljenje kako je danas situacija o ovim problemima toliko apsurdna da će se malo – pomalo svakako odredbe o celibatu promijeniti. Svi apostoli bili su oženjeni ljudi, tek je kasnije došlo vrijeme kada je djevičanstvo bila majka svih vrlina, te će  možda trebati dosta vremena, ali stvari će se promijeniti.

Govoreći o ulozi žena u crkvi istaknuo je kako ne zna što reći konkretno te je naveo primjer kada je poglavar Katoličke crkve Benedikt XVI posvećivao crkvu u Barecloni. U katedrali je bilo 800 osoba, svi muškarci, a kad je trebalo počistiti to su radile časne sestre. To je apsurdno i zato je izrazio očekivanje kako će se to promijeniti. Žene neće biti spremne to još dugo trpjeti.

Govoreći o poglavaru RK Crkve, Sobrino je naglasio da osim što radi geste za koje će neki reći da je sjajan, katkad treba ići u konfrontacije s moćnicima ovog svijeta.

Pripremio

Robert Bogešić

 

(Više možete pogledati na http://www.hrt.hr/enz/duhovni-izazovi)/

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher