Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

INTERVJU: Pastor John Mulinde iz Ugande –Trebamo vratiti Boga u centar života

Zagreb, 28. rujna 2013. – Pastor John Mulinde je osnivač i predsjednik World Trumpet Mission (WTM, Svjetska trubljačka misija), misijske organizacije usmjerene duhovnom probuđenju i duhovnoj obnovi, koja ima sjedište u gradu Kampala u Ugandi.

Pastor Mulinde je tijekom rujna posjetio Hrvatsku. U njegovu su rasporedu najprije bili Šibenik i Rijeka. Na dvodnevnoj konferenciji održanoj u riječkoj Baptističkoj crkvi sudjelovali su vjernici iz svih evanđeoskih crkava u Puli i Rijeci. Uslijedio je posjet Osijeku, a od 26. do 29. rujna održana je konferencija u Zagrebu “Obnovi Europu – kolijevku kršćanstva.“

U subotu, 28. rujna, nakon prijepodnevnog programa konferencije, razgovarali smo s pastorom Mulindeom za web stranicu pev.com.hr. Ovaj razgovor vođen je s namjerom da se upozna pastor Mulinde i njegova služba i želja da služi Božjem narodu u Hrvatskoj i regiji. Ne ulazeći u teološke prijepore, svaki misionar koji dolazi u imenu Isusa Krista sa željom da služi narodu potreban je tom narodu. Kao što kaže Biblija „Sve provjeravajte, dobro zadržite. Svake se sjene zla klonite“ (1. Sol. 5,21-22).

Pastore Mulinde, kako ocjenjujete perspektivu kršćanstva u Vašoj zemlji, pa i u Africi, ta imaju li utjecaj nekršćanske religije, kao npr. islam i novi pokreti, kao što je New Age?

U Ugandi ima više od 70 posto kršćana, među njima ima najviše rimokatolika, nešto više od 40 posto, a protestanata ima oko 35 posto. Što se tiče islama oni nemaju velikog utjecaja, njih ima oko 10-tak posto, a ostalih religija ima još manje. Time su i utjecaji novih pokreta slabi.

Ali najvažnije u svemu je da kršćani imaju interes za Božjim pohođenjem i Božjim vodstvom.

Bog nas poučava kako trebamo provoditi vrijeme pred njim, jer spasenje je osobni odnos s Bogom, koji gleda na naša srca. Zato moramo ući duboko u Božju prisutnost, zato moramo imati zanimanje za Božje korake.


Kakva je Vaša procjena o mogućnostima širenja Evanđelja, sada u 21. stoljeću?

Kao što navodi Biblija, kada Bog želi dobar prosperitet želi prosperitetne ljude, On želi sretne i blagoslovljene ljude. Ne govorim o evanđelju prosperiteta, već o prosperitetu Evanđelja, Evanđelja o Božjem kraljevstvu.

Prema Bibliji Bog je Bog napretka, daje napredak ljudima, daje radost i blagoslivlja ih. Ipak, Evanđelje ne treba biti evanđelje napretka, nego evanđelje Božjeg Kraljevstva koje treba biti svugdje prisutno i treba se širiti prema svim narodima


Kakvo je Vaše mišljenje, jesu li Hrvatska, ova regija, pa i Europa otvoreni za misionare iz Afrike, pa i iz Ugande?

Vjerujem u biblijska načela, kada se traži, onda se i prima. Europa je otvorena za sve nacije. Vjerujem kako su ova područja otvorena ne samo za misionare iz Afrike, nego i iz Azije i Južne Amerike. Ljudima treba donijeti Evanđelje. Da, Europa je otvorena za misionare iz Afrike.


Prema Vašem mišljenju, koje korake trebaju poduzeti kršćani danas, u 21. stoljeću, da bi se nastavila širiti Radosna vijest Isusa Krista po svijetu? Kakva je Vaša poruka kršćanima u Europi i Hrvatskoj, ali i svijetu?

Danas je za Europu veliki izazov humanizam. Usmjerenost je na traženje ljudskih prava. Moja je poruka kako treba Bog biti u centru, a mi se trebamo vratiti u centar. Molitva je potrebna da bi izlili svoja srca pred Bogom. Činimo to na način da susretnemo Boga. Bogu trebamo dati svu slavu i čast. Ne trebamo vratiti Boga u crkvu, nego vratiti Boga u centar života.

Na upit o mišljenju glede ekumenizma, pastor Mulinde nije imao komentara.

Razgovarao:

Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher