Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

I preostale crkve reformacijske baštine potpisale ugovor s Vladom RH

Na slici: PRKC u Tordincima

Zagreb, 29, kolovoza 2014. (HINA) – Predsjednik Saveza crkava “Riječ Života” Damir Šićko Alić, predsjednik Crkve cjelovitog evanđelja Mario Dučić i biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj Jasmin Milić danas su u uredu vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama potpisali ugovor koji regulira prava tih crkava čime također izvršila i presuda Europskog suda za ljudska prava.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prije više od tri godine jednoglasno je donio presudu protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije spomenutih triju crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj u odnosu prema drugim vjerskim zajednicama.

Na potpis Milanoviću

Taj ugovor sada je predan na potpisivanje predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, te će nakon toga biti objavljen u Narodnim novinama.

Vlada je na sjednici 30. srpnja ove godine donijela zaključak kojim je prihvatila nacrt Ugovora između Vlade i Saveza crkava “Riječ Života”, Crkve cjelovitog evanđelja i Protestantske reformirane kršćanske crkve o pitanjima od zajedničkog interesa.

Ugovor, uz ostalo, regulira dušobrižničko djelovanje crkava u bolnicama i kaznionicama, pitanje vjeronauka, priznavanja crkvenog vjenčanja, financiranja iz Državnog proračuna.

Ugovor s državom nakon 12 godina

“Mislim da je ovo prilika za Hrvatsku da konačno okrene novu stranicu ne samo u smislu odnosa prema vjerskim zajednicama nego i odnosa prema Bogu da bi mogla primiti Božji blagoslov”, poručio je u izjavi za Hinu nakon potpisivanja ugovora Damir Šićko Alić. “Narod koji ne razumije da pravi kršćani zapravo jesu blagoslov za zemlju i da Bog zbog njih blagoslivlja zemlju ne može krenuti naprijed ako ne tretira te kršćane na ispravan način. Zbog toga mislim da je ovo velika stvar za Republiku Hrvatsku i za narod Republike Hrvatske”, istaknuo je.

“Nakon 12 godina administracijskih iscrpljivanja i raznoraznih sudova ipak je pravda pobijedila”, poručio je Mario Dučić. Rekao je kako je to još jedan dokaz da ipak, kad određene zajednice ustraju, traže svoja prava, da je moguće naći rješenje. Istaknuo je da su te tri vjerske zajednice tim ugovorom konačno dobile svoja zakonska prava.

Jasmin Milić izjavio je kako im je drago da su nakon skoro 12 godina došli do realizacije potpisivanja ugovora s Vladom. Dodao je kako im je žao da je to moralo ići na način da su morali utužiti Republiku Hrvatsku pred Europskim sudom za ljudska prava i da je taj Sud morao donijeti zaključak da su po tom pitanju od Vlade bili diskriminirani. “Ali nam je svakako drago da je Vlada sada nakon cijelog tog procesa i sama razumjela i shvatila da prema nama nije imala dobar odnos i da ćemo sada na određeni način biti izjednačeni s drugim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj koje već imaju ugovor s državom. Potpisivanje ovog ugovora na neki način potvrđuje ustavnu jednakost, barem donekle, s drugim vjerskim zajednicama”, poručio je Milić.

Giorgio Grlj, predsjednik PEV-a uputio je čestitku potpisnicima Ugovora: Drago mi je da je Vaš mukorpni hod na kraju urodio plodom i da ćete se sad, rješeni bespotrebne birokratske igre, moći posvetiti temeljnom zadatku: naviještanju Kraljevstva Božjega’, ističe se u čestitci. 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher