Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

I krštenici i riječki vjernici iskoračili u nove izazove

 

Rijeka, 11. siječnja 2015. (IBA) – Nepunu godinu dana prije službenog otvorenja crkvene zgrade riječke Baptističke crkve u Krautzekovoj 76 održano je 16. rujna 1973., još u nedovršenoj crkvenoj dvorani, prvo krštenje. Povijest ove crkvene zgrade zaključena je 11. siječnja 2015., opet krštenjem i istodobnim zadnjim okupljanjem riječkih baptističkih vjernika na ovoj lokaciji.

Pred oko tri stotine vjernika i gostiju, pastor Giorgio Grlj krstio je – prema crkvenoj godini, upravo na blagdan Krštenja Gospodinova – dvije nove vjernice i deset novih vjernika, redom sve mladih ljudi, koji i simbolično obilježavaju prijelomnu prekretnicu djelovanja riječkih baptista. Kršteni su: Lea Sečen, Ana Strbad, Đino Alitovski, Denis Dukić, Marko Dobutović, Mile Gaćeša, Carlo Giorgio Grlj, Robert Ilišinović, Petar Marić, Damir Miletić, Danijel Roksandić i Sanjin Roksandić.

Nakon pastorovih pozdravnih riječi, propovijed je održao glavni tajnik SBC u RH pastor Željko Mraz. Na temelju teksta iz Mt 3,13-17 govorio je o Isusovu krštenju, pojasnivši potom detaljnije razloge zašto se vjernici daju krstiti. Oni time ispunjavanju Isusov nalog iz Velikog poslanja (Mt 28,19-20), a u simbolici krštenja naviješteno je cijelo evanđelje, Isusov život, smrt i uskrsnuće. Ispovijeda se vjera u Trojedinoga Boga – Oca, Sina i Duha Svetoga – te uspostavlja osobni odnos s Bogom, u poslušnom radikalnom predanju. Naglašeno je još nekoliko važnih detalja: baptističko krštenje u pravilu se obavlja uronjenjem, što je živa simbolika uronjenja u Isusovu smrt, ali i u Kristovo uskrsnuće i novi život, uronjenje dakle u Krista u potpunosti čime vjernici ulaze u Božju obitelj, crkvu, izabrani narod Božji.

Ivan je “popustio” Isusu (Mt 3,15) i poslušao ga. “Popustiti Isusu nije znak slabosti. Popustiti Isusu znači ispuniti Božju volju”, naglasio je Mraz, dodavši zaključnu riječ krštenicima: “Pred vama je život posvećenja i život služenja. Ali pred vama su i iskušenja. Nemojte odustati. Bog je s nama.”

U poruci riječkoj crkvi, koja se danas posljednji put okuplja u ovom prostoru, pastor Mraz naglasio je neizvjesnost, ali i vjeru u Božje vodstvo u novom iskoraku koji stoji pred crkvom “po kojoj se događa Božje kraljevstvo”. Po njoj neka se i događa “čin novoga stvaranja – stvaranja dobra u služenju potrebitima ovoga grada”.

Nakon propovijedi i pjesama koje je predvodio tim za slavljenje te nastupa zbora riječke crkve i nekoliko solističkih izvedbi, pastor Grlj krstio je krštenike koji su prethodno ispovjedili svoju vjeru i vjeru Crkve.

Molitvu pri rukopolaganju krštenika predvodio je dopredsjednik SBC u RH pastor Ladislav Ružička, a rukopolaganje starješine riječke crkve.

Večeru Gospodnju predvodio je predsjednik SBC u RH pastor Toma Magda.

Prodana je stara crkvena zgrada, ali ne i crkva. Riječki baptistički vjernici nastavljaju se okupljati u novouređenom prostoru u Pastoralnom centru “Riječ i život”, u Primorskoj 2 na Zametu.

R. Knežević

Napomena: Slavlje su popratili televizija (Kanal RI), Novi list (http://goo.gl/1C6jLm) i Radio Rijeka (http://goo.gl/9PSfmS).

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher