Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Humanitarna akcija SBC-a za pogođene potresom

U srijedu, 30. 12. 2020. potresom pogođena područja, zajedno sa svojim suradnicima su obišli Ivica Horvat, predsjednik i Željko Mraz, glavni tajnik SBC u RH. U ovom prvom obilasku, prioritet je bio započeti koordinaciju s baptističkim crkvama u pogođenim područjima kako bi se što detaljnije uvidjele konkretne potrebe i koordinirali budući humanitarni napori koji će biti usmjereni prema široj populaciji a ne samo baptističkim vjernicima.

Obilazak je započeo u Sisku gdje je skupina vjernika, predvođena pastorom Milošem Komanovićem, zatečena u molitvi i pjesmi u crkvenoj zgradi koja je pretrpjela veću štetu, ali je dovoljno stabilna. Dio volontera je pomogao u raščišćavanju okoliša crkve. U BC Mošćenica je kroz razgovor s đakonom crkve, Marijom Mikulićem, ustanovljeno da je zgrada crkve u dobrom stanju dok su obiteljski domovi manje oštećeni te su im ostavljeni najloni za pokrivanje i druga pomoć koju mogu podijeliti potrebitima u svojoj okolini. U razrušenoj Petrinji je potpuno netaknuta ostala zgrada baptističke crkve koja ovih dana nudi prenoćište za dvadesetak ljudi, a također je mogla poslužiti kao privremeno odlagalište za dobivenu pomoć koja će brzo biti podijeljena dalje. Pastor Timothy Ivan Špičak, kome je i samom privremeni dom u crkvenoj zgradi, zajedno s drugim vjernicima nastoji pomoći drugima koji su u potrebi. Nadalje je pomoć dostavljena vjernicima u Bačugi i Donjem Grabovac. Obje zgrade baptističkih crkava u tom području, BC Bačuga i BC Grabovac su pretrpjele značajna oštećenja i trebat će veoma opsežnu obnovu. Premda pogođeni potresom i usred saniranja štete na svojoj kući, Dujan i Ljubica Šteković, spremno su na trpezi ispred kuće, počastili svojim domaćim proizvodima volontere koji su im donijeli pomoć. Put je dalje vodio prema Glini gdje se nalazi još jedna zgrada baptističke crkve koja je odoljela razornom potresu, ali ima veće oštećenje na krovu. Unutrašnjost crkve je u dobrom stanju tako da se odmah krenulo u sanaciju krova kako ne bi došlo do većih oštećenja. Glini je također dostavljena pomoć, dio će biti distribuiran preko BC Glina, dok je dio izravno doniran općini Glina.     

Već tog prvog dana na terenu su bili i volonterski timovi iz nekoliko lokalnih baptističkih crkava iz Međimurja, Varaždina i Zagreba, koji su donijeli pomoć, pomogli u raščišćavanju ruševina i saniranju nekoliko krovova na obiteljskim kućama. Potrebe su velike, a ova će situacija zahtijevati dugotrajniji angažman mnogih stoga je važno djelovati sustavno i koordinirano.  

Kontakt osoba na terenu:
TIMOTHY IVAN ŠPIČAK 091 333 4956 e-mail: t.i.spicak@gmail.com

Kontakt osoba SBC u RH:
ŽELJKO MRAZ 098 302404 e-mail: zmraz@baptist.hr

CENTAR ZA DONACIJE: BAPTISTIČKA CRKVA PETRINJA, VJEKOSLAVA KLAIĆA 19, PETRINJA

GLAVNI RAČUN ZA DONACIJE:
SAVEZ BAPTISTIČKIH CRKAVA U RH
IBAN: HR8823600001101525063
SWIFT ID Code: ZABAHR2X
svrha doznake: za stradale u potresu Petrinja-Mošćenica-Sisak-Glina-Banovina

Link s fotografijama nalazi se ovdje.

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher