Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Hrvatska postavila visoke standarde u postupanju s izbjeglicama

U Osijeku je 14. i 15. prosinca 2015. godine održana Godišnja konferencija o međunarodnoj zaštiti koju su zajednički organizirali UNHCR, Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski Crveni križ. Na konferenciji je, među ostalim, istaknuto kako je ovogodišnja izbjeglička kriza upozorila na mnoga otvorena pitanja i neriješene situacije na međunarodnom planu i u međudržavnim odnosima. No, Hrvatska je unatoč tome, složni su svi u ocjeni, pokazala humani pristup i postavila visoke standarde u postupanju s migrantima i izbjeglicama, a što je prepoznala domaća i međunarodna javnost.

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak izvijestila je kako je od početka izbjegličke krize 16. rujna kroz tranzitne centre Opatovac i Slavonski Brod prošlo više od 501.000 izbjeglica.

“Hrvatska se opredijelila za humani pristup. Ne gradimo nikakve ograde, ne postavljamo žicu na granici. Naišli smo na niz problema s tim u vezi, ponekad i na nerazumijevanje, ali ustrajni smo u svojoj odluci”, rekla je Krajčak i dodala da je “masovni priljev izbjeglica učvrstio suradnju MUP-a, međunarodnih i nevladinih organizacija”.

Istaknula je da je u Hrvatskoj azil zatražilo samo 20-ak osoba jer, dodala je, migranti vrlo malo znaju o Hrvatskoj, a većina ciljano ide u druge zemlje u kojima već živi netko od članova njihovih obitelji. To ne znači da se netko od njih neće htjeti vratiti, ocijenila je Krajčak.

Izvršni predsjednik Hrvatskoga crvenog križa Robert Markt rekao je kako je u svijetu trenutačno više od 40 sukoba, zbog kojih je oko 60 milijuna ljudi odlučilo promijeniti svoja prebivališta. Istaknuo je kako se Hrvatska od početka izbjegličke krize pozicionirala na karti humanih zemalja, što nije prepoznato samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, posebice na prošlotjednoj međunarodnoj konferenciji Crvenoga križa u Ženevi.

Ocijenio je da se usklađenim djelovanjem svih institucija, udruga i volontera izbjeglicama od početka slala jasna poruka da je prostor na koji ulaze prostor humanosti. No, kako je rekao, posao nije završen jer migranti i dalje dolaze.

Predstavnik Ureda UNHCR-a u Hrvatskoj Terence Pike rekao je kako je Hrvatska s visokim ocjenama položila test solidarnosti u izbjegličkoj krizi kojoj Europa svjedoči od 2013. godine, kada su izbjeglice počele dolaziti preko Mediterana, a koja se nastavila intenziviranjem sukoba u Siriji i Iraku te sukobima i nestabilnostima u Afganistanu, Eritreji i drugim područjima.

Ocijenio je kako je Hrvatska postavila visoke standarde postupanja s izbjeglicama i migrantima, da je pred nama još mnogo izazova, a UNCHR će nastaviti aktivnosti koje će tražiteljima azila pomoći u integraciji u hrvatsko društvo.

U dvodnevnoj raspravi sudjelovali su predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, nekoliko ministarstava, UNHCR-a, UNICEF-a i centara za socijalnu skrb te predstavnici nevladinih i volonterskih udruga.

Za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić
(preuzeto s www.hck.hr/)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher