Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Glavni tajnik WEA razmišlja o utjecaju dokumenta ‘Kršćansko svjedočanstvo’ na evanđeosko kršćanstvo

New York, 9. rujna 2014.

Na misijskom kongresu u Njemačkoj, Dr. Geoff Tunnicliffe, Glavni tajnik Svjetske evanđeoske alijanse (WEA) iznio je svoja razmišljanja o tome kako je povijesni dokument ‘Kršćansko svjedočanstvo u multi-religijskom svijetu: Preporuke za ponašanje’ utjecao na evanđeosko kršćanstvo tijekom posljednjih godina. Govorio je o tome zašto se WEA pridružila izradi dokumenta, te izrazio nadu da će on poslužiti kao primjer uspješne suradnje triju svjetskih crkvenih tijela u područjima od zajedničkog interesa.

Su-domaćin Kongresu bila je Njemačka evanđeoska alijansa, a održan je u povodu treće obljetnice dokumenta ‘Kršćansko svjedočanstvo u multi-religijskom svijetu: Preporuke za ponašanje’. Objavljen je 28. lipnja 2011. od strane Papinskog vijeća za međureligijski dijalog (PCID) iz Rimokatoličke crkve, Svjetskog vijeća crkava (WCC) i Svjetske evanđeoske alijanse (WEA). Po prvi su put tri svjetska crkvena tijela – koja zajedno predstavljaju 90% od više od dvije milijarde kršćana danas – objavila zajednički dokument.

Ökumenischer Kongress Mission Respekt‘Ponekad se evanđeoske kršćane i naše pentekostalne članice kritizira zbog načina evangelizacije i svjedočenja. WEA želi čuti takve kritike, prihvaćajući i mijenjajući praksu kad su naši postupci nedostojni Kritstove vladavine, ali i ispravljati nezasluženu kritiku kako bismo mogli slušati i biti slušani’, rekao je Dr. Tunnicliffe u razmišljanju o odluci WEA da prihvati poziv WCC-a da se pridruži radnoj skupini za izradu dokumenta.

Istaknuo je da je od svojih početaka 1846. WEA predana pitanjima vjerske slobode i pravednosti. Sudjelovanje u raspravama i formulaciji ovog dokumenta o etici misije bila je prilika za suradnju na vrlo važnoj razini s kršćanima iz drugih tradicija koji zajednički traže načine na koje Krist poziva vjernike da sudjeluju i svjedoče ovome svijetu.

‘Evanđeoski kršćani imaju što ponuditi u razgovoru, posebice u pogledu našeg poštivanja autoriteta Pisma, našeg opredjeljenja za evangelizaciju i misiju te središnjost križa i uskrsnuća,’ naglasio je Dr. Tunnicliffe. ‘Također imamo puno toga za naučiti od naših ekumenskih partnera: ‘Aktivno sudjelovanje u procesu izrade ‘Kršćanskog svjedočanstva’ pomoglo je izgraditi i ojačati šire razgovore i odnose.’

Razmišljajući o tri godine od izlaska dokumenta, Dr. Tunnicliffe je rekao da je dokument pružio alate za izgradnju odnosa u svijetu i pomogao olakšati članicama WEA da dalje razvijaju svoj ekumenski angažman. Mnogi nacionalni i regionalni savezi diljem svijeta poput Indije, Brazila, Norveške, Kanade i drugih aktivno su koristili dokument ‘Kršćansko svjedočanstvo’.

‘Tu su i mogućnosti za razgovore unutar WEA o našim motivacijama i metodologijama u evangelizaciji i svjedočenju. Uzbudljivo je vidjeti crkve i misijske organizacije koje su usvojile tekst i koriste ga u svojim raspravama o načinima služenja i svjedočenju svojim susjedima’, rekao je on.

Na pitanje o tome kako će ‘Kršćansko svjedočanstvo’ oblikovati evanđeosko kršćanstvo u budućnosti, Dr. Tunnicliffe je rekao: ‘Vjerujem da će dokument biti korišten kao izvor u sve većem broj zemalja diljem svijeta i da će kršćanske vođe primjenjivati njegove lekcije u svojim nacionalnim situacijama.’

“Osim toga, dokument ‘Kršćansko svjedočanstvo’ pokazao je kako zajednički rad na području od zajedničkog interesa može donijeti dobre rezultate. S obzirom na izazove s kojima se suočava svijet danas, osobito za kršćanske manjine, bitno je da smo pronašli načine sudjelovanja s drugim kršćanskim tijelima u odgovoru na trenutnu stvarnost.’

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher