Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Evanđeoski društveno-politički rad diljem Europe nastavlja stvarati mostove

Mnogi evanđeoski kršćani diljem Europe rade i zalažu se oko društveno-političkih pitanja, pokušavajući biti sol i svjetlo te stvarati mostove s društvom.

Antonio Calaim, predsjednik Portugalskog evanđeoskog saveza (PEA) nedavno se sastao s Franciscom van Dunem, ministricom pravosuđa, kako bi razgovarali o problemima koje evanđeoske crkve imaju u vezi sa svojim sastajalištima u kućama ili poslovnim prostorima, kao i pristup duhovnih radnika  zatvorima i bolnicama.

Sastanak je također bio prilika da Calaim izrazi duboku zabrinutost zbog progresivnog spolnog odgoja koji će se podučavati djeci od samo 8 godina. Calaim je naglasio važnost “izgradnje istinskih i pozitivnih veza s političarima, kako bi ih više slušali”.

Njemački evanđeoski savez (DEA) sve je više zabrinut zbog atmosfere straha, kritike, bijesa, pa čak i teorija zavjere koja se razvila zbog pandemije Covid-19. Zato su Uwe Heimowski i Kersten Rieder, koji rade u uredu DEA-e, objavili članak pod nazivom Vrijeme za nadu – poziv na jedinstvo i molitvu.

Ukazali su na izazov evanđeoskim kršćanima da slušaju Boga više od lažnih proroka ili zavjera te da budu nositelji nade i graditelji mostova u ovim nemirnim vremenima te na poticaj kršćanima da uz Kristovu pomoć preuzmu svoju ulogu kreatora budućnosti.

Potom su pisali svakom pojedinom parlamentarnom zastupniku zahvalivši im na njihovom radu tijekom pandemijske krize. Poslali su i poveznicu na članak “Vrijeme za nadu” te je nekoliko zastupnika bilo zahvalno na tom poticaju.

Nakon što je talijanski Parlament raspravljao o zakonu o zaštiti pripadnika LGBTQ+ zajednice od diskriminacije, Talijanski evanđeoski savez i drugi lobirali su kako bi se osiguralo da konačna verzija ovog zakona ne procesuira one koji izražavaju biblijsku liniju o seksualnosti.

Dana 12. lipnja, nekoliko evanđeoskih crkava i agencija kupilo je oglasni prostor u glavnim talijanskim novinama, Corriere della Sera, kako bi predstavili svoju zabrinutost oko slobode vjere i izražavanja, kao i biblijskog pogleda na obitelj i obiteljske odnose. “Ovo je bila korisna i zanimljiva inicijativa, dobra vježba u javnoj teologiji”, rekao je Giuseppe Rizza iz Talijanskog evangeličkog saveza.

Više možete pročitati OVDJE

Za PEV pripremio Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher