Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Ekumenski razgovori o rastućem pritisku na kršćansku etiku

Izvršni predsjednik teološke komisije Svjetske evanđeoske alijanse, dr. Thomas Schirrmacher bio je jedini protestantski govornik među crkvenim dužnosnicima, političarima i stručnjacima u raspravi vođenoj u Vatikanu, na poziv Instituta Dignitatis Humanae (DHI). Tema je bila sve veći pritisak na ljude u zapadnim zemljama koji zastupaju kršćansku etiku, posebno u pitanjima početka i završetka života te po pitanjima seksualne etike.

Počasni predsjednik DHI , kardinal Renato Raffaele Martino, koji je prethodno proveo 16 godina kao vatikanski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, u uvodnom je izlaganju, između ostalog, naglasio da se svi kršćani različitih konfesija moraju zajednički boriti u ime uvjerenja da ljudsko dostojanstvo i ljudska prava nisu skup nejasnih uvjeta te da ljudsko dostojanstvo, prema kršćanskom poimanju, uključuje i zaštitu života od začeća do smrti .

U svom je obraćanju dr. Schirrmacher istaknuo kako su, kao što navodi biblijska knjiga Otkrivenja, kršćani bili proganjani, jer “slušali Božje zapovijedi i ostali vjerni Isusu.” (Otk. 14,12), što pokazuje kako je u prvom planu napada bila kršćanska etika, a ne kršćanstvo po sebi.

Zato u Europi i zapadnom svijetu, nisu upitna bogoslužja u crkvama, već do promjena dolazi kada kršćani žele prakticirati svoju etiku u svakodnevnom životu. Tada se mogu očekivati napadi u medijima, društvena diskriminacija, pa čak i pravni pritisci. Stvarna sloboda vjeroispovijesti ne uključuje samo štovanje i molitvu u crkvenim zgradama, to uvijek uključuje i slobodu iznošenja moralnih uvjerenja u javnosti i života utemeljenom na moralnim osnovama.

Predsjednik DHI-a, Luca Volonté, koji je i predsjednik Europskih narodnih stranaka u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, zatražio je tješnju suradnju s evanđeoskim stručnjacima, istaknuvši kako evanđeoski kršćani i katolici imaju previše zajedničkih uvjerenja po pitanjima prava na život i angažmana protiv progona kršćana, a da ne bi mogli surađivati.

Dr. Johnson je naglasio kako je nazočan sastanku kao predstavnik Svjetske evanđeoske alijanse u svrhu promicanja suradnje na visokoj razini i bolje komunikacije među evanđeoskim kršćanima i rimokatolicima po pitanjima ljudskih prava i ljudskog dostojanstva bez obzira na značajne teološke razlike.

Preuzeto s: WEA
Priredio: Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher