Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

EBF konferencija voditelja rada s djecom i mladima

Brisel, 17. –  21. siječnja 2019. (IBA) – U Briselu je održana redovita Konferencija Europske baptističke federacije za voditelje rada s djecom i mladima na kojoj je sudjelovalo pedesetak predstavnika iz više od 20 različitih zemalja Europe i Bliskog Istoka. Hrvatsku su na ovoj konferenciji predstavljali Filip Grujić, Sara i Kornel Mačković iz Zagreba.
.
Tema ovogodišnje konferencije je bila „Zajednica“, odnosno različite perspektive i pogledi na Crkvu (tijelo) kao zajednicu – zajednicu koja transformira svoje članove, ali i zajednicu koja transformira lokalnu sredinu u kojoj se nalazi.
.
Govornici su izazivali neka tradicionalna poimanja crkve i zajednice pa su sudionici imali prilike slušati o zajednicama koje „izlaze izvan okvira“ – norveški projekt redovničke zajednice, estonski projekt malih grupa, engleski projekt osnivanja crkve s beskućnicima i socijalno ugroženim skupinama.
.
Osim izazovnih predavanja, ponuđene su zanimljive radionice (Borba protiv trgovine ljudima; Kako započeti nešto novo iz….ničega?; Horizons – program obuke za mlade vođe), moglo se saznati o djelovanju mladih vjernika u drugim zemljama kroz svakodnevni dio naziva „Sharing and Caring“, te iskusiti inspirativno slavljenje na specifičan afrički način.
.
U radnom dijelu konferencije su održani izbori za članove izvršnog odbora kojima je istekao trogodišnji mandat, a jednoglasnom odlukom skupštine ponovo su izabrani Filip Grujić (Hrvatska) za dopredsjednika i Dmitar Nikolaev Georgiev (Bugarska) za blagajnika.
.
Kroz sve dane konferencije, domaćini su iskazali veliko gostoprimstvo, bratsku ljubav i toplo zajedništvo.
.
U nedjelju su sudionici konferencije zajedno posjetili baptističku crkvu Peruwelz, gdje je Filip Grujić propovijedao, a tim iz Brisela predvodio slavljenje. Konferencija je završena zajedničkom Gospodnjom večerom koju je predvodio Anthony Peck, glavni tajnik EBF-a, podsjećajući prisutne na to tko je onaj koji nas sve poziva na večeru te koliko je bitno naše međusobno zajedništvo, ali i zajedništvo s onima van crkvene zgrade.
.
Sara Mačković
.

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher