Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Duhovska konferencija “Bog svake utjehe”

Friolzheim 17. – 20. svibnja 2013. –   U Kršćanskom centru u Friolzheimu održana je, u povodu obilježavanja dana Pentekosta i početaka prve kršćanske crkve, Duhovska konferencija “Bog svake utjehe” od 17. do 20. svibnja 2013. godine, na kojoj je sudjelovalo više od 160 vjernika baptističkih, evanđeoskih, pentekostnih crkvi, crkvi slobodne braće i drugih iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Hrvatske, Srbije i drugih država.

Konferencija je bila namijenjena vjernicima koji žive na područjima Njemačke, Austrije i Švicarske, a dolaze s područja bivše Jugoslavije i njihovim mlađim generacijama te su radni jezici konferencije bili hrvatski i srpski jezik. Duhovska konferencija se tradicionalno održava od 1971. godine na Pentekost u Njemačkoj sa svrhom okupljanja vjernika kako bi se proslavio Isus Krist.

Gost predavač bio je pastor Baptističke crkve Koprivnica Nathanael Špičak, koji je 18. svibnja u prijepodnevnom dijelu konferencije, čitajući tekst iz Poslanice Rimljanima 8, 18-30, govorio, između ostalog, kako Bog dopušta patnju da nas upozori na problem grijeha, usmjeri na sebe i Krista, oblikuje u što sličniju sliku Krista te ujedini da se zbližimo i pomažemo jedni drugima.

U nedjelju, 19. svibnja, pastor Špičak govorio je na temu iz Djela apostolskih 2, 22-42 ističući, između ostalog, kako je Duh Sveti obećani dar, kako je Bog kroz Isusa objavio istinu te kako se pokajanjem, obraćenjem i krštenjem čine djela ljubavi kojima se povrđuje zajedništvo vjernih okupljenih u crkvi. Nakon propovijedi braća su služila Večeru Gospodnju koju je vodio pastor Špičak.

U ponedjeljak, 20. svibnja, pastor Špičak je, čitajući tekst iz Evanđelja po Luki 18, 35-43, naglasio kako Bog nikada ne ostavlja svoju djecu što pokazuju i tekstovi gdje se potvrđuje kako Mesija suosjeća s patnicima, Spasitelj traži izgubljene i Kralj donosi mir.

U popodnevnim satima održane su 18. svibnja radionce koje su vodili misionari Milan Vujčić o evangelizaciji i pružanju humanitarne pomoći potrebitima na području Hrvatske i Srbije te Branko Bajer o biblijskom nauku o bolesti i iscjeljenju u svijetlu Novog zavjeta. U nedjelju, 19. svibnja, održani su odvojeni sastanci braće, sestara i mladih te grupa za tinejđere i djecu.

U večernjem terminima održano je 18. svibnja slavljenje Gospodina u kojem su sudjelovali recitatori i glazbenici iz Muenchina i Beča, dok je u nedjelju, 19. svibnja, član Odbora Konferencije br. Ondrej Chlpka vodio evagelizacijski program u kojem su sudjelovali vjernici sa svojim svjedočanstvima, pjesmama, recitacijama i čitanjem biblijskih tekstova. Pastor Špičak uputio je nazočnima poziv, čitajući tekst iz Evanđelja po Luki 26, 50, da odgovorimo na pitanje Isusa Krista zašto smo došli, a naša djela daju mu odgovor.

Svakog jutra prije početka doručka i prijepodnevnih sastanaka održavani su molitveni sastanci koje je vodio br. Josip Marcius. Tijekom konferencije u glazbenom programu sudjelovale su grupe sastavljene od vjernika iz crkvi iz Njemačke (Boeblingen i Muenchen) i Austrije (Beč).

Više o Duhovskoj konfereciji možete pročitati na http://www.konferencija.org

Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher