Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Čija je Večera, crkvena ili Gospodnja?

Gostujući 18. siječnja 2013. godine u HTV emisiji Duhovni izazovi, pastor Baptističke crkve Rijeka i predsjednik Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV) Giorgio Grlj naglasio je, odgovarajući na upit o podijeljenosti kršćana u svijetu, kako je geslo ovogodišnje  molitvene osmine za jedinstvo kršćana „Zar je i Krist razdijeljen“.

I prva crkva u Korinćanima, kojima piše apostol Pavao, je crkva velikih podijeljenosti po mnogim osnovama, a ta raslojenost je i danas prisutna te je potrebna poruka kako Krist nije razdijeljen nego smo ga mi tijekom stoljeća dijelili, kazao je pastor Grlj.

Govoreći o ekumenskim odnosima u Rijeci, pastor Grlj je naglasio kako je od 1997. godine suradnja bila uspješna, ali je došlo do povlačenja nekih, što je djelovalo otužno, ali daljnjim aktivnostima se to nastoji prevazići.

Na upit o ulozi ekumenizma u regiji, istaknuo je kako priznatost pojedinih vjerskih zajednica u pojedinim državama regije nije svugdje ista, niti je na razini kao u Hrvatskoj.

Govoreći o problemu Euharistije među kršćanskim crkvama, pastor Grlj je kazao da crkve moraju Euharistiju kao Gospodnju večeru prestati svojatati, jer ona nije večera jedne kršćanske crkve nego Gospodnja i oko toga se treba puno ozbiljnije promisliti osim iz one perspektive crkvene vlasti, ovlasti i kontrole.

Komentirajući ekumenske poteze poglavara Rimokatoličke crkve Franje, pastor Grlj je naglasio kako papa Franjo inzistira da crkve prestanu biti sjaj i blještavilo, već trebaju biti ponizne služiteljice svakome, te da je ekumenizam u krvi, jer u mnogim državama kršćani su progonjeni, a pri tome se ne gleda pripadnost određenoj kršćanskoj crkvi.

Više možete pogledati na http://www.hrt.hr/enz/duhovni-izazovi/

 

Pripremio: Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher