Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Čestitka novom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću

Zagreb, 9.1.2020.

Poštovani gospodine Milanoviću,

Ovim Vam putem želim u ime Protestantskog evanđeoskog vijeća i u osobno ime čestitati na izboru za Predsjednika Republike Hrvatske.

Protestantsko evanđeosko vijeće je formalna savjetodavna platforma koja okuplja nekoliko manjih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, i to: Crkvu Božju u RH, Evanđeosko pentekostnu crkvu u RH, Savez baptističkih crkava u RH i Kristove crkve u RH.

Navedene zajednice su za vrijeme mandata predsjednika Vlade RH g. Ivice Račana sklopile Sporazume s Vladom RH i na taj način ostvarile značajna prava, priznanje i prepoznatljivost u hrvatskom društvu, što je vrlo bitno za život i djelovanje naših zajednica.

Za vrijeme Vaše vlade, naša humanitarna organizacije Ruke nade/Croatian Baptist Aid, aktivno se uključila u rad s izbjeglicama i kao takva bila prepoznata kao partner Vašoj vladi te od ministra unutarnjih poslova dobila priznanje za svoj rad.

Time smo pokazali da i manje vjerske zajednice itekako mogu biti partneri Vladi RH u određenim situacijama i društvenim projektima.

Iako predsjednik RH nema velikih ovlasti svjesni smo da može inicirati neke konkretne promjene i raditi na vidlji vosti onih koji ne pripadaju u središte društvenih zbivanja.

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović je to praktično dokazao. Bio je prvi predsjednik koji je na Pantovčaku organizirao primanje predstavnika protestatnskih zajednica u povodu Dana reformacije. On je također bio prvi predsjednik koji je posjećivao manje vjerske zajednice na njihovim blagdanskim i redovitim bogoštovljima gdje se obraćao okupljenim vjernicima.

Vjerujemo da će Vaš mandat nama, manjim vjerskim zajednicama donijeti slična pozitivna iskustva.

Vi ste u svom obraćanju nakon izborne pobjede izjavili kako ćete biti predsjednik svih ljudi u Hrvatskoj i kako ćete učiniti sve da se svi osjećamo jednakima.

U tome imate našu izrazitu podršku.

Na kraju još jednom čestitamo na izbornoj pobjedi i osvajanju funkcije Predsjednika RH te Vam želimo Božji blagoslov i mudrost, uspjeh i svako dobro u Vašem mandatu.

S poštovanjem,

p. Toma Magda, Predsjednik PEV-a

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher