Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Božićna Dolina blagoslova

U subotu, 20. prosinca, 2014. u prostorijama hotela “LAV” u Vukovaru, održana je Božićna Dolina blagoslova – ujedno je to bio i 43. po redu susret pjesnika i glazbenih izvođača. U vrlo sadržajnom programu nastupili su pjesnici i glazbenici iz Zagreba, Križevaca, Cerne, Tordinaca, Osijeka i Vukovara.

Po prvi puta su nastupile Judita Paljević Kraljik iz Zagreba te Tamara Perc iz Križevaca. Obje imaju vrlo bogate životopise s područja glazbenih postignuća. Judita je rođena 1986. godine u Donjoj Motičini. U Našicama je završila osnovnu glazbenu i opću naobrazbu, a u Zagrebu Srednju glazbenu školu. Dodiplomski i diplomski studij klavira završila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je 2010. postala magistrom klavira. Voditeljica je zbora „Sanctus“ iz Donje Motičine, koji djeluje pri  Župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Napisala je četiri autorska mjuzikla. Također  je i  autorica duhovnih pjesama koje zbor „Sanctus“ izvodi na albumu objavljenom 2012. godine pod nazivom „Na putu svetosti“.

Tamara je rođena u Koprivnici. Osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekla je u Križevcima. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2005. Postdiplomski studij u Maasatrichtu (Nizozemska) završila je 2007. Svira u komornom ansamblu Laurum, koji trenutno djeluje kao gitaristički kvartet i s njima održava koncerte diljem Hrvatske. Od 2004. do 2014. godine vodila je zbor mladih križevačkih župa Crisinus (Križevci) s kojima je 2011. snimila i nosač zvuka pod nazivom „U novi dan“ na kojem se nalazi i nekoliko njenih autorskih skladbi.

Judita i Tamara su na Božićnoj Dolini blagoslova u duetu izvele tri skladbe. Prva je Juditina autorska pjesma “Crvendać”. Zanimljivo je kako je nastala ova pjesma. Davor Batrac Keks, njezin sumještanin iz Donje Motičine, napisao je knjigu o vlastitoj dolini suza. Zamolio je Juditu da napiše prigodnu pjesmu za promociju knjige. Nastala je pjesma Crvendać, inspirirana pripovjetkom Selme Lagerlöf. Bog je stvorio pticu i nadjenio joj ime Crvendać ali nije joj dao crvenu boju. Pjesma govori o traženju crvene boje, odnosno traženju vlastitog identiteta. 

Ovo su stihovi pjesme CRVENDAĆ, Judite Paljević Kraljik:

Postoji legenda o maloj sivoj ptici i o imenu koje joj Stvoritelj da.
Crvendać On prozva, tu malu sivu pticu i pošalje u svijet da pronađe svoju crvenu.

Lutam ja svijetom, tragam za odrazom svog imena.
Svijet mi se ruga bojama šipka i kestena.
Čovjeka vidim, stvorenje, dana mu paleta boja
On nosi crvenu u otvorenim ranama svoje duše

Crvendać je pjevao svim žarom glasa svoga, borio se hrabro, volio snažno.
Tražio boju svoga imena u bitci, pjesmi i ljubavi da svoja prsa zacrveni, da svoje ime zasluži.

Ljubav je snažno oružje u rukama čovjeka, kad naiđe Strah ona zazove Mržnju svog prijatelja.
Krvave oči ne vide svog tamničara Tugu, a Tuga ne odlazi, ostaju još crveni pečati k’o otvorene rane duše

Jednoga dana ta mala siva ptica iz obrve Raspetoga trn izvadi.
I kaplja krvi zaprlja prsa Crvendaća, suosjećanje ime mu zasluži. Kristova krv prsa zacrveni.

Vidjeh lice Krista jer gledah iza trnja kaplja me Njegove krvi imenovala, ista te kaplja krvi čovječe otkupila.
A kad razgrneš trnje vidjet ćeš lice, vidjet ćeš lice čovjeka, vidjet ćeš lice Boga.

Druge dvije skladbe, koji je ovaj duet izveo, jesu: Bog i čovjek (tekst i glazba: Judita Paljević Kraljik) te Maleni (tekst i glazba: Valerija Kramar). Po treći je puta nastupio vokalno-instrumentalni sastav FRANJEVAČKE MLADEŽI iz Vukovara. Izveli su tri pjesme, koje su vrlo dobro primljene. Pjesmu Mesija posjetitelji su oduševljeno pratili pljeskanjem. Fra Marino Kuzminski, voditelj sastava, vrlo je primjereno pozdravio sve prisutne i naglasio: “Evo, ja svima želim da ovaj Božić doista bude živ Božić, da naša djela budu djela ljubavi, dobrote i istine. Ukoliko tražimo savršen dar za naše voljene, možda je ipak najbolji dar naša blizina, naša ljubav i naše dobro srce. Jer to su vrijednosti koje ne prolaze – one ostaju za cijeli život.”

Prigodnom pjesmom Badnja noć (tekst: Zorislav Dorić, glazba i aranžman: Dario Plevnik) predstavio se po drugi puta Andrej Dorić, mladi glazbenik iz Osijeka. Iako ima tek 14 godina, već je izdao tri albuma, posljednji “Čekajući bolji dan” uoči same Doline blagoslova. Na omotu albuma piše i ova poticajna misao: “Stihovi su kao san a on nema svoje granice…”

Mato Godanj, pjesnik iz Cerne, predstavio se pjesmom “Ako Bog nije prvi” iz njegove pete objavljene zbirke poezije.

U izvedbi mladih iz Tordinaca i Antina, pod vodstvom Davida Kovačevića, uprizoren je i skeč “Stolica kušnje” – o pogubnom djelovanju vezanosti uz grijeh. Poruka skeča je da jedino Krist oslobađa od okova grijeha.

Najmlađi izvođači: Laura, Marina i Josipa Kovačević, izvele su poznatu božićnu pjesmu “Mali bubnjar” a program je završio bend Dolina blagoslova pjesmom Tiha noć, koju su prihvatili svi u publici i pjevali zajedno. Više na: www.dolina-blagoslova.com 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher