Agencija Anadolija objavila je kako se, prema rezultatima istraživanja Gallupa za 2012. godinu, ateistima smatra oko 13 posto ukupne svjetske populacije. Regija Balkana označena je kao jedna od regija s najmanjim brojem ateista. Prema tome, Gallupovo istraživanje zaključuje kako je Balkan među najreligioznijim dijelovima svijeta, gdje se oko 4 posto stanovništva smatra ateistima.

S druge strane, najviše ateista u Europi nalazi se u Češkoj gdje gotovo 50 posto stanovnika sebe smatra ateistima, a od ostalih zemalja, ateistima se smatra 30 posto Francuza, oko 20 posto Nijemaca i Amerikanaca i oko 10 posto Rusa.

Najviše ateista u Kini

Ukupno gledajući, Gallupovo istraživanje je pokazalo da je najveći broj ateista zabilježen u Kini gdje 47 posto osoba sebe smatra ateistima, a visok postotak ateista zabilježen je i u Japanu, gdje oko 31 posto stanovnika sebe vidi ateistima. Zanimljiv je i podatak da se u Saudijskoj Arabiji oko 5 posto stanovništva izjašnjavaju kao ateisti.

Najreligiozniji na Bliskom istoku i u Africi

Navedena studija je pokazala da su najreligiozniji u svijetu stanovnici Afganistana, Iraka, Gane, Nigerije i Armenije, gdje devet od deset osoba sebe smatra religioznom osobom. Također, istraživanje je pokazalo da je religija mnogo prisutnija u nerazvijenim i siromašnim zemljama.

U istraživanju Gallupa za 2012. godinu, koje je tematiziralo razinu religioznosti u svijetu, sudjelovalo je 50.000 osoba iz 40 zemalja svijeta.

(Piše: Agencija Anadolija / index.hr)

Za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić