Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Balkan među najreligioznijim dijelovima svijeta

Agencija Anadolija objavila je kako se, prema rezultatima istraživanja Gallupa za 2012. godinu, ateistima smatra oko 13 posto ukupne svjetske populacije. Regija Balkana označena je kao jedna od regija s najmanjim brojem ateista. Prema tome, Gallupovo istraživanje zaključuje kako je Balkan među najreligioznijim dijelovima svijeta, gdje se oko 4 posto stanovništva smatra ateistima.

S druge strane, najviše ateista u Europi nalazi se u Češkoj gdje gotovo 50 posto stanovnika sebe smatra ateistima, a od ostalih zemalja, ateistima se smatra 30 posto Francuza, oko 20 posto Nijemaca i Amerikanaca i oko 10 posto Rusa.

Najviše ateista u Kini

Ukupno gledajući, Gallupovo istraživanje je pokazalo da je najveći broj ateista zabilježen u Kini gdje 47 posto osoba sebe smatra ateistima, a visok postotak ateista zabilježen je i u Japanu, gdje oko 31 posto stanovnika sebe vidi ateistima. Zanimljiv je i podatak da se u Saudijskoj Arabiji oko 5 posto stanovništva izjašnjavaju kao ateisti.

Najreligiozniji na Bliskom istoku i u Africi

Navedena studija je pokazala da su najreligiozniji u svijetu stanovnici Afganistana, Iraka, Gane, Nigerije i Armenije, gdje devet od deset osoba sebe smatra religioznom osobom. Također, istraživanje je pokazalo da je religija mnogo prisutnija u nerazvijenim i siromašnim zemljama.

U istraživanju Gallupa za 2012. godinu, koje je tematiziralo razinu religioznosti u svijetu, sudjelovalo je 50.000 osoba iz 40 zemalja svijeta.

(Piše: Agencija Anadolija / index.hr)

Za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher